Sastojci

Za testo:

  • 100 ml vode
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 75 g putera
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 120 g brašna
  • 3 jajeta

Za fil:

  • 2 žumanceta
  • 40 g šećera
  • 25 g kukuruznog škroba
  • prstohvat soli
  • 250 ml mleka
  • pola mahune vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • 150 ml slatke pavlake 

Čokoladni preliv:

  • 200 ml vode
  • 80 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g šećera
  • 450 g crne čokolade

Priprema:

Profiterole sa čokoladnim prelivom su savršen desert za sve ljubitelje kremastih poslastica. Hrskavo testo, vazdušasti fil i bogata čokoladna glazura čine ih neodoljivim zalogajem za svaku priliku!

Testo bez greške: Važno je da brašno dodate odjednom u ključalu tečnost i brzo mešate kako biste izbegli grudvice. Ako se na dnu šerpe stvori beli film, to je znak da je testo dobro osušeno i spremno za dodavanje jaja.

Hrskavost: Prilikom pečenja ne otvarajte rernu prvih 10 minuta da profiterole ne bi splasnule. Nakon pečenja, ostavite ih kratko u rerni sa odškrinutim vratima da se dodatno osuše.

Filovanje: Profiterole punite tek kada se potpuno ohlade da krem ne bi omekšao testo.

Čokoladna glazura: Ukoliko želite da glazura bude sjajna, dodajte kašičicu meda ili putera dok je još topla.

Testo za profiterole: U šerpu sipati vodu, mleko, so, šećer i puter. Prokuvati dok se puter ne istopi. Skloniti sa ringle i dodati brašno odjednom, brzo mešajući dok ne dobijete kompaktno testo. Vratiti na ringlu i mešati 2-3 minuta dok se na dnu ne stvori beli film. Ostaviti da se malo prohladi. Dodavati jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje, dok smesa ne postane glatka i sjajna. Testo staviti u špric kesu i praviti male loptice na plehu obloženom papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 15 minuta dok ne porumene.

Fil: Umutiti žumanca sa šećerom, dodati kukuruzni skrob i so. Ugrejati mleko sa vanilom, pa ga postepeno dodavati u smesu sa žumancima uz stalno mešanje. Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi poklopljeno, pa sjediniti sa umućenom pavlakom.

Čokoladni preliv: U šerpi pomešati vodu, pavlaku i šećer, pa zagrevati dok ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i dobije glatka glazura.

Ohlađene profiterole napuniti filom pomoću špric kese. Umočiti vrhove u čokoladnu glazuru. Ostaviti da se stegnu i ukrasiti po želji šlagom ili šećerom u prahu.

Bonus video

Mini princes krofne sa karamelom i čokoladom Izvor: Mini princes krofne sa karamelom i čokoladom