Sastojci
Za testo:
- 100 ml vode
- 100 ml punomasnog mleka
- 75 g putera
- pola kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 120 g brašna
- 3 jajeta
Za fil:
- 2 žumanceta
- 40 g šećera
- 25 g kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 250 ml mleka
- pola mahune vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
- 150 ml slatke pavlake
Čokoladni preliv:
- 200 ml vode
- 80 ml pavlake za kuvanje
- 150 g šećera
- 450 g crne čokolade
Priprema:
Profiterole sa čokoladnim prelivom su savršen desert za sve ljubitelje kremastih poslastica. Hrskavo testo, vazdušasti fil i bogata čokoladna glazura čine ih neodoljivim zalogajem za svaku priliku!
Testo bez greške: Važno je da brašno dodate odjednom u ključalu tečnost i brzo mešate kako biste izbegli grudvice. Ako se na dnu šerpe stvori beli film, to je znak da je testo dobro osušeno i spremno za dodavanje jaja.
Hrskavost: Prilikom pečenja ne otvarajte rernu prvih 10 minuta da profiterole ne bi splasnule. Nakon pečenja, ostavite ih kratko u rerni sa odškrinutim vratima da se dodatno osuše.
Filovanje: Profiterole punite tek kada se potpuno ohlade da krem ne bi omekšao testo.
Čokoladna glazura: Ukoliko želite da glazura bude sjajna, dodajte kašičicu meda ili putera dok je još topla.
Testo za profiterole: U šerpu sipati vodu, mleko, so, šećer i puter. Prokuvati dok se puter ne istopi. Skloniti sa ringle i dodati brašno odjednom, brzo mešajući dok ne dobijete kompaktno testo. Vratiti na ringlu i mešati 2-3 minuta dok se na dnu ne stvori beli film. Ostaviti da se malo prohladi. Dodavati jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje, dok smesa ne postane glatka i sjajna. Testo staviti u špric kesu i praviti male loptice na plehu obloženom papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 15 minuta dok ne porumene.
Fil: Umutiti žumanca sa šećerom, dodati kukuruzni skrob i so. Ugrejati mleko sa vanilom, pa ga postepeno dodavati u smesu sa žumancima uz stalno mešanje. Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi poklopljeno, pa sjediniti sa umućenom pavlakom.
Čokoladni preliv: U šerpi pomešati vodu, pavlaku i šećer, pa zagrevati dok ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i dobije glatka glazura.
Ohlađene profiterole napuniti filom pomoću špric kese. Umočiti vrhove u čokoladnu glazuru. Ostaviti da se stegnu i ukrasiti po želji šlagom ili šećerom u prahu.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Najbolja lagana panakota
Najbolji recept za oslić pečen u rerni
Govedina koja se topi u ustima
Farbanje uskršnjih jaja žele bojom za hranu