Sastojci:

Za patišpanj:

  • 2 zrele banane, zgnječene
  • 360 g brašna
  • 240 g šećera
  • 120 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 240 ml mleka
  • 2 velika jajeta
  • 120 g neslanog putera, rastopljenog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za mlečni fil:

  • 300 ml punomasnog mleka
  • 60 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Za čokoladni ganaš:

  • 115 g poluslatke čokolade, seckane
  • 120 g slatke pavlake
  • 1 kašika neslanog putera
Zašto je korisno jesti banane?

Banane su vrlo bogate vitaminom B6 koji sadrži oko 20% potrebnog dnevnog unosa za odrasle osobe. Upravo ovaj vitamin pomaže telu da proizvodi insulin, hemoglobin i aminokiseline koje u potrebne za stvaranje novih ćelija. Takođe, pomaže proizvodnji antitela koja se bore protiv infekcija.

Recept za mlečnu tortu sa bananama i čokoladom:

Kako biste napravili ovu čokoladnu tortu, zagrejte rernu na 175 °C i pripremite kalup za pečenje. U činiji umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter, zgnječene banane i vanilin ekstrakt, doksmesa ne postane glatka. Postepeno mešajte mokre sastojke u suve, dok se ne sjedine. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i pecite 25-30 minuta dok čačkalica ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi.

Napravite mešavinu mleka, tako što ćete u maloj šerpi da zagrejte punomasno mleko i zaslađeno kondenzovano mleko na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Natopite tortu - probušite rupe po celoj ohlađenoj torti viljuškom. Polako prelijte tortu toplom mlečnom mešavinom, ostavite da se upije oko 10 minuta.

Pripremite ganaš zagrejte slatku pavlaku u šerpi dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, dodajte seckanu čokoladu i puter, pa mešajte dok ne postane glatka. Ostavite ganaš da se malo ohladi, pa ga ravnomerno prelijte preko natopljenog kolača. Ostavite da se ganaš stegne pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu od lisnatog testa u obliku srca.

Pročitajte kako se pravi torta bez brašna sa orasima i urmama

BONUS VIDEO

Najbrža čokoladna torta Izvor: Najbrža čokoladna torta

 StvarUkusa