Sastojci:
Za patišpanj:
- 2 zrele banane, zgnječene
- 360 g brašna
- 240 g šećera
- 120 g nezaslađenog kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 240 ml mleka
- 2 velika jajeta
- 120 g neslanog putera, rastopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za mlečni fil:
- 300 ml punomasnog mleka
- 60 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Za čokoladni ganaš:
- 115 g poluslatke čokolade, seckane
- 120 g slatke pavlake
- 1 kašika neslanog putera
Recept za mlečnu tortu sa bananama i čokoladom:
Kako biste napravili ovu čokoladnu tortu, zagrejte rernu na 175 °C i pripremite kalup za pečenje. U činiji umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter, zgnječene banane i vanilin ekstrakt, doksmesa ne postane glatka. Postepeno mešajte mokre sastojke u suve, dok se ne sjedine. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i pecite 25-30 minuta dok čačkalica ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi.
Napravite mešavinu mleka, tako što ćete u maloj šerpi da zagrejte punomasno mleko i zaslađeno kondenzovano mleko na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Natopite tortu - probušite rupe po celoj ohlađenoj torti viljuškom. Polako prelijte tortu toplom mlečnom mešavinom, ostavite da se upije oko 10 minuta.
Pripremite ganaš zagrejte slatku pavlaku u šerpi dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, dodajte seckanu čokoladu i puter, pa mešajte dok ne postane glatka. Ostavite ganaš da se malo ohladi, pa ga ravnomerno prelijte preko natopljenog kolača. Ostavite da se ganaš stegne pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu od lisnatog testa u obliku srca.
Pročitajte kako se pravi torta bez brašna sa orasima i urmama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom