Sastojci:
Za patišpanj:
- 6 jaja
- 125 g šećera
- 100 g pšeničnog brašna
- 20 g kakao praha
- prstohvat soli
Za fil:
- 350 ml slatke pavlake
- 150 g šećera
- 250 g krem sira
- 1 kašika kakao praha
Za glazuru:
- 40 g crne čokolade
- 50 ml vrućeg mleka
Recept za svečanu čokoladnu tortu:
Kako biste napravili ovu tortu, jaja razdvojite na žumanca i belanca. Belanca sipajte u veliku posudu, a žumanca u drugu. Belancima dodajte prstohvat soli i počnite da mutite. Kada se pojavi pena, dodajte šećer. Dodajte ga postepeno u nekoliko koraka i mutite dok se ne stvori jaka, stabilna pena.
U već dobro umućena belanca dodajte jedno po jedno žumance. Ponovo umutiti dok ne postane glatko. U umućena jaja dodajte brašno i kakao, u 2-3 serije i obavezno ih prosejte kroz sito. Pažljivo mešajte testo lopaticom. Stavite pripremljeno testo u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Pažljivo zagladite testo po celoj površini. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta. Čačkalica treba da bude suva.
Pečeni patišpanj ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izvadite ga iz tepsije, odsecite ivice da ga ujednačite i presecite ga na dva jednaka dela. Svaki deo isecite na još 2 sloja.
Pripremite krem za tortu. U činiju sipajte 350 g slatke pavlake. Dodajte 150 g šećera. Sve umutite mikserom dok ne postane glatko. Zatim dodajte 250 g krem sira. Sve ponovo umutite mikserom dok ne postane glatko. Na kraju dodajte jednu kašiku kakaoa. Ponovo mešajte dok ne postane glatko.
Stavite prvi sloj patišpanja. Krem podelite na 4 približno jednaka dela. Jedan deo krema stavite na patišpanj i ravnomerno rasporedite. Prekrijte drugim patišpanjem i ponovo ga namažite kremom. Tako rasporedite sva 4 patišpanja. Ostavite oko 2-3 kašike krema za ukrašavanje torte.
Tortu možete staviti u frižider na 1-2 sata ili možete nastaviti sa ukrašavanjem. Bočne strane torte namažite preostalom kremom. Ostatke patišpanja usitni u secku, u mrvice. Silikonskom lopaticom ili kašikom pospite pripremljene mrvice po bočnim stranama torte. Pripremite zatim čokoladnu glazuru. U činiju izlomite oko 30-40 g crne čokolade. Sipajte 50 ml vrućeg mleka. Ostavite da čokolada malo odstoji i promešajte, da se otopi.
Prebacite otopljenu čokoladnu glazuru u kesu. Crtajte tanje pruge na torti čokoladom dijagonalno, prvo u jednom, a zatim u drugom pravcu. Takođe iscrtajte preko toga široke kvadrate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tortu monahinjina tajna.
Pročitajte kako se pravi čuvena žito torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Kulinarski trikovi za savršena jela od testenina
Recept za domaće zemičke za burgere
Kako da brže skuvate slavsko žito i uštedite vreme
Zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom