Sastojci:
Za kore:
- 450 g brašna
- 2 jajeta
- 90 ml mleka
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 50 g kakao praha
- 100 g meda
- 1 kašičica sode bikarbone
Za krem:
- 400 ml mleka
- 2 jajeta
- 40 g suve mešavine za puding
- 200 g šećera
- 10 g vanilinog šećera
- 250 g maslaca sobne temperature
Za glazuru:
- 30 g kakao praha
- 100 g šećera
- 75 ml mleka
- 50 g maslaca
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladnu Spartak tortu:
Za ovu tortu prvo prosejte brašno zajedno sa kakaom. Zatim dobro promešajte. U maloj šerpi umutite jaja sa šećerom. Dodajte mleko, med i omekšali puter. Dobro pomešajte ove sastojke i stavite na srednju vatru. Stalno mešajte dok se ne zagreje. Čim se šećer i puter rastvore, dodajte sodu i brzo promešajte. Držite šerpu sa sadržajem na laganoj vatri oko 2-3 minuta, neprestano mešajući.
Nakon toga sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 3-4 minuta. Zatim postepeno dodajte smesu u brašno pomešano sa kakaom. Prvo promešajte kašikom, jer će smesa biti vruća. Toplo testo stavite na pobrašnjen sto, postepeno dodajte preostalo brašno i mesite testo rukama dok ne bude elastično i mekano. Možete dodati još brašna ako je potrebno, ali nemojte dodavati previše.
Umotajte testo u konopac i isecite na 8-9 jednakih delova. Pokrijte prozirnom folijom kako biste sprečili da se stvrdne i osuši. Stavite poslužavnik sa testom na šerpu sa toplom vodom, da bi se posle lakše razvaljalo. Svaki komad testa razvaljajte u krug na pobrašnjenoj radnoj površini ili direktno na papiru za pečenje.
Na testo stavite tanjir ili kalup željenog prečnika (22-24 cm) i isecite u tom obliku. Razvaljano testo izbodite viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 5-7 minuta. Na ovaj način ispecite sve preostale slojeve. Nakon pečenja ostavite da se kore potpuno ohlade. Pripremite krem. U šerpi pomešajte paketić pudinga sa šećerom i vanilinim šećerom.
Dodajte jaja i umutite dok ne postane glatko. Dodajte malo toplog, ali ne vrelog mleka i dobro promešajte smesu žicom, dok ne postane glatka. Šerpu sa semsom stavite na tihu vatru, smesu neprestano mešajte žicom, posebno na dnu tiganja da ne bi došlo do stvaranja grudvica. Čim se krema zgusne i počne da ključa, isključite vatru i sklonite sa šporeta.
Krem sipajte u čistu činiju i prekrijte prozirnom folijom tako da film leži direktno na površini kreme. Ostavite krem u ovom obliku da se ohladi na sobnoj temperaturi. Mekani puter umutite mikserom dok ne postane mek i svetao, oko 5-6 minuta. Bez gašenja miksera dodajte krem ohlađen na sobnoj temperaturi, malo po malo, otprilike kašiku po kašiku, i umutite dok ne postane glatko.
Pripremite čokoladnu glazuru. Dodajte šećer, prosejan kakao i mleko u šerpu i dobro promešajte. Stavite na tihu vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Nakon što smesa provri, promešajte i držite glazuru na vatri još 1-2 minuta. Uklonite sa vatre i dodajte puter, mešajte dok se puter potpuno ne rastvori. Zatim ostavite da se čokoladna glazura malo ohladi.
Podmažite tanjir za tortu kremom. Stavite prvi sloj kore, premažite pripremljenim kremom, prekrijte drugom korom i tako naizmenično dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite patišpanj i prelijte ga toplom čokoladnom glazurom, pažljivo premazujući površinu torte.
Po želji, torta se može ukrasiti čokoladnim mrvicamae. Ostavite čokoladnu tortu Spartak 3-4 sata na sobnoj temperaturi. Zatim stavite u frižider preko noći. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tortu monahinjina tajna.
Pročitajte kako da napravite čuvenu žito tortu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Šarani čizkejk brauni
4 vrste slanih mafina od jedne smese
Podseća na čuveni Tako kolač - mekane kore, a između džem
Najlepša salata za slavu sa šunkom, krompirima i šampinjonima