Sastojci:

Za kore:

  • 5 belanaca
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 4 kašike šećera

Za fil:

  • 16 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 13 žumanaca
  • 600 ml mleka
  • 300 g margarina
  • 350 g mlevenih oraha
  • prstohvat narendanog muskatnog oraha

Za ukrašavanje:

  • 1 kesa šlaga
  • 100 ml mleka

Recept za čuvenu žito tortu:

Kako biste napravili žito tortu pomešajte sve sastojke za kore. Podelite smesu u tri pleha i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok korice ne porumene. Nakon toga počnite da pravite fil tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i malo mleka. Sve lagano sipajte u ostatak mleka i kuvajte fil na pari.

Kada skuvate fil, ostavite ga da se ohladi pa dodajte margarin i umutite mikserom. Umešajte orahe i ubacite prstohvat muskatnog oraha. Poređajte kore pa prvo filujte jednu, zatim stavite drugu koru preko nje, opet red fila i treću koru, pa preko toga fil. Ohladite je u frižideru pa ukrasite šlagom i orasima. Možda ćete želeti da napravite i tortu sa 3 vrste čokolade.

Pročitajte kako se pravi prelepa praznična čoko-vanila torta

BONUS VIDEO

instagram/slatkadomaćica Pavlova torta sa filom od plazme

StvarUkusa