Sastojci:
Za kore:
- 5 belanaca
- 4 kašike mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 4 kašike šećera
Za fil:
- 16 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 13 žumanaca
- 600 ml mleka
- 300 g margarina
- 350 g mlevenih oraha
- prstohvat narendanog muskatnog oraha
Za ukrašavanje:
- 1 kesa šlaga
- 100 ml mleka
Recept za čuvenu žito tortu:
Kako biste napravili žito tortu pomešajte sve sastojke za kore. Podelite smesu u tri pleha i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok korice ne porumene. Nakon toga počnite da pravite fil tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i malo mleka. Sve lagano sipajte u ostatak mleka i kuvajte fil na pari.
Kada skuvate fil, ostavite ga da se ohladi pa dodajte margarin i umutite mikserom. Umešajte orahe i ubacite prstohvat muskatnog oraha. Poređajte kore pa prvo filujte jednu, zatim stavite drugu koru preko nje, opet red fila i treću koru, pa preko toga fil. Ohladite je u frižideru pa ukrasite šlagom i orasima. Možda ćete želeti da napravite i tortu sa 3 vrste čokolade.
Pročitajte kako se pravi prelepa praznična čoko-vanila torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenske mini pice
Torta monahinjina tajna
Zapečeni krompir sa mesom i kačkavaljem
Cimet rolnice od lisnatog testa
Pečeni karfiol u kremastom sosu sa sirom i belim lukom