Torta kojoj neće niko odoleti je bogata čokoladom i sprema se brzo, a u sebi ima i kafe. Preliv se pravi od čiste crne čokolade. Ako volite čokoladu možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu koja se ne peče. Evo i kako da napravite najbolju čokoladnu tortu.

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 200 g crne čokolade, iseckane
  • 200 g putera, isečenog na kockice
  • 1 kašika instant kafe u granulama
  • 170 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 400 g šećera
  • 25 g kakaoa
  • 3 srednja jajeta
  • 75 ml slatke pavlake
  • 50 g rendane čokolade, za ukrašavanje

Za čokoladni ganaš:

  • 200 g crne čokolade, iseckane
  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera

Recept za najbolju čokoladnu tortu

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 160C. Okrugli kalup za torte premažite puterom. Stavite 200 g seckane crne čokolade u šerpu sa 200 g putera. Pomešajte 1 kašiku instant kafe u granulama sa 125 ml hladne vode i sipajte u šerpu. Zagrejte na laganoj vatri samo dok se sve ne istopi - nemojte pregrevati.

Pomešajte suve i mokre sastojke

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, šećer i kakao i dobro izmešajte. Umutite 3 srednja jajeta sa slatkom pavlakom. Sipajte mešavinu otopljene čokolade i jaja u mešavinu brašna i sve promešajte dok ne dobijete glatku, tečnu smesu.

Pecite patišpanj

Sipajte sve u kalup i pecite 1 sat i 30 minuta. Čačkalica treba da bude čista. Ostavite da se ohladi u plehu, a zatim patišpanj okrenite na rešetku da se potpuno ohladi. Hladan patišpanj horizontalno presecite na tri dela.

Napravite ganaš i premažite tortu

U činiju stavite 200 g seckane crne čokolade. U šerpu sipajte 300 ml slatkepavlake, dodajte 2 kašike šećera i zagrevajte dok ne proključa. Skinite sa vatre i prelijte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi i smesa ne postane glatka. Ohladite. Filujte slojeve patišpanja sa ganašom, a ostatak prelijte preko torte tako da padne niz stranice. Ukrasite sa 50 g rendane čokolade i uživajte.

Pročitajte kako se pravi čokoladna torta bez glutena

BONUS VIDEO

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

StvarUkusa/L.S.