Torta kojoj neće niko odoleti je bogata čokoladom i sprema se brzo, a u sebi ima i kafe. Preliv se pravi od čiste crne čokolade. Ako volite čokoladu možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu koja se ne peče. Evo i kako da napravite najbolju čokoladnu tortu.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 200 g crne čokolade, iseckane
- 200 g putera, isečenog na kockice
- 1 kašika instant kafe u granulama
- 170 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- 400 g šećera
- 25 g kakaoa
- 3 srednja jajeta
- 75 ml slatke pavlake
- 50 g rendane čokolade, za ukrašavanje
Za čokoladni ganaš:
- 200 g crne čokolade, iseckane
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera
Recept za najbolju čokoladnu tortu
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 160C. Okrugli kalup za torte premažite puterom. Stavite 200 g seckane crne čokolade u šerpu sa 200 g putera. Pomešajte 1 kašiku instant kafe u granulama sa 125 ml hladne vode i sipajte u šerpu. Zagrejte na laganoj vatri samo dok se sve ne istopi - nemojte pregrevati.
Pomešajte suve i mokre sastojke
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, šećer i kakao i dobro izmešajte. Umutite 3 srednja jajeta sa slatkom pavlakom. Sipajte mešavinu otopljene čokolade i jaja u mešavinu brašna i sve promešajte dok ne dobijete glatku, tečnu smesu.
Pecite patišpanj
Sipajte sve u kalup i pecite 1 sat i 30 minuta. Čačkalica treba da bude čista. Ostavite da se ohladi u plehu, a zatim patišpanj okrenite na rešetku da se potpuno ohladi. Hladan patišpanj horizontalno presecite na tri dela.
Napravite ganaš i premažite tortu
U činiju stavite 200 g seckane crne čokolade. U šerpu sipajte 300 ml slatkepavlake, dodajte 2 kašike šećera i zagrevajte dok ne proključa. Skinite sa vatre i prelijte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi i smesa ne postane glatka. Ohladite. Filujte slojeve patišpanja sa ganašom, a ostatak prelijte preko torte tako da padne niz stranice. Ukrasite sa 50 g rendane čokolade i uživajte.
Pročitajte kako se pravi čokoladna torta bez glutena
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem