Markiza torta je nekada ukrašavala svaku slavljeničku trpezu, a njena priprema je bila najjednostanija moguća. Piškote i čokoladni fil koji se ne kuva, pa je bez greške makriza uspevala svakoj domaćici. Osim lake pripreme, deca su je obožavala jer se sastoji od njihovih omiljenih sastojaka. I danas vam donosimo sjajan recept za čokoladnu marizu koju možete da napravite na malo drugačiji način. Obavezno piškote umočite u čokoladu, a za sirup se koristi kuvani kakao koji samo pojačava ukus torte.
Sastojci:
- 40 piškota
- 60 g čokolade
- Za sirup:
- 240 ml vode
- 70 g šećera
- 15 g kakaoa
- Za čokoladni mus:
- 300 g čokolade
- 4 žumanceta
- 125 g putera
- 80 g šećera
- 30 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašika šećera u prahu
- Za ganaš:
- 150 ml slatke pavlake
- 1,5 kašika šećera u prahu
- 1,5 kašika kakaoa
Recept za čokoladnu markizu:
Pripremite piškote
Piškote umočite u istopljenu čokoladu, pa poređajte na pleh, tako da čokolade bude gore. Ostavite u frižideru da se stegne.
Napravite mus
Ostatak istopljene čokolade dodajte u šerpu, pa dodajte čokoladu i puter. Kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine, uz neprestano mešanje. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte mleko. Kuvajte na pari dok ne posvetle, uz neprestano mešanje. Pomešajte sa čokoladom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte čokoladu, i sve dobro sjedinite mikserom.
Napravite sirup
U šerpi pomešajte vodu, kakao i šećer, pa kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine.
Napravite tortu
Umočite piškote (čistom stranom) u sirup, pa poređajte u kalup, po dnu i ivici. Čokoladni deo neka bude naslonjen na ivicu. Sipajte veći deo čokoladnog musa, pa seckane piškote umočene u sirup. Promešajte, pa sipajte preostali mus i stavite u frižider na 2 sata.
Napravite ganaš
Umustite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i kakaom, pa ukrasite tortu. Ako želite ukrasite i rendanom čokoladom.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi snikers markiza
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem