Markiza tortu su nekada sve srpske domaćice pravile, pogotovo ako je neka proslava. Em se lako priprema, em se koriste omiljeni sastojci, kao što su piškote i čokoladni fil. Kako je ova torta veoma popularna postoji nekoliko načina na koji možete da je pripremite. Ako ste više ljubitelj osvežavajućih torti, onda vam predlažemo voćnu markizu. Ali, ako ipak ne možete da odolite čokoladi, onda neka vaš izbor bude neodoljiva snikers markiza, koja ukusom podseća na poznatu čokoladicu. Uživajte!
- Sastojci:
- 300 g piškota
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 500 g maskarpone sira (krem sira)
- 150 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g nutele
- 100 g kikirikija
- 100 g šećera
- Još:
- 2 snikers čokoladice
- kikiriki
Priprema:
Okrugli kalup obložite providnom folijom, pa poređajte piškote koje ste umočili u mleko po ivici (uspravno), a onda i po dnu. Umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i vanilom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinite mikserom. Dobijeni fil podelite na 2 dela, pa u jedan dodajte nutelu i dobro promešajte. U šerpi istopite šećer, pa dodajte kikiriki i promešajte. Prebacite karamelizovani kikiriki na pek papir i stavite u frižider na 15 minuta. Zatim izblendirajte i dodajte u fil sa nutelom, promešajte. U kalup preko keksa prvo sipajte nutela fil, pa stavite u frižider na pola sata, a onda sipajte i beli fil, pa stavite u frižider na još pola sata. Ukrasite seckanom snikers čokoladicom i kikirikijem.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus