Čuvena Markiza torta čiji ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim, sada ima i svoju osvežavajuću letnju varijantu s malinama. Topi se u ustima, a za njenu pripremu nije potrebno ni mnogo sastojaka, ni previše vremena. U originalnoj verziji se pravi sa živim jajima, ali u ovom receptu fil se kratko kuva. 

Savršeno kremasta i osvežavajuća, osvaja kako ukusom tako i izgledom, a najteži deo je da sačekate da se stegne.

Sastojci:

Za fil:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera u prahu
  • 20 g brašna
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 500 ml mleka
  • 250 ml slatke pavlake

I još:

  • 300 g malina
  • 300 g piškota
  • 150 ml mleka

Priprema:

Piškote malo namočite u mleko, pa ih ređajte u krug, uz ivice kalupa prečnika 24 cm i na dno. Cela jaja pomešajte sa šećerom u prahu, pa ih ručno umutite. Dodajte brašno, skrob i ekstrakt vanile, pa ponovo sve sjedinite. Sipajte mleko i kuvajte na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje dok ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte slatku pavlaku, pa mikserom sve umutite da dobijete ujednačen krem. Ubacite 100 grama malina i još jednom sve izmiksajte. Smesu ulijte u kalup preko piškota i špatulicom lepo poravnajte. Ukrasite odozgo sa preostalim malinama. Tortu stavite u frižider na dva sata da se stegne. Nakon toga skinite prsten sa kalupa, secite i služite.

Izvor: Stvar ukusa