Markiza je torta kojoj nije potrebno vreme da prenoći, nema pečenja korica, nije potrebno ni kuvati fil za nju. Dakle sastojci se umute i ona je spremna za degustiranje. Ukoliko se ipak bojite da upotrebite sveža jaja, žumanca možete termički obraditi. Žumanca umućena sa šećerom kratko skuvajte na pari, pa kada se ohlade nastaviti po istom postupku.

Sastojci:

  • 300 g piškota
  • 9 svežih jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g crne čokolade
  • 200 ml mleka

Priprema:

Pre pripreme, izvadite sastojke da odstoje bar sat vremena na sobnoj temperaturi. Pripremite okrugli kalup, prečnika 25 cm i obložite ga folijom ili papirom za pečenje. Belanca odvojite od žumanaca i sa 100 grama kristal šećera ih ulupajte u čvrsti sneg. Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj rerni i ostavite sa strane. Žumanca sa 100 grama šećera u prahu dobro umitite, a potom im dodajte omekšali puter i sve zajedno sjedinite. U istu masu dodajte otopljenu čokoladu, a potom kašiku po kašiku ulupanih belanaca. Kada budete dodavali belanca, laganim pokretima sve sjedinite kako bi masa ostala vazdušasta. U okrugli pleh ređajte na dno piškote, koje ste prethodno krako umočili u hladno mleko. Piškotama obložite i stranice, tako što ćete ih ređati uspravno, da vire preko ivica pleha. Pipremljeni krem ulijte u pleh i ravnomerno rasporedite, a ukoliko želite deo fila sipajte u spric pa napravite ukrasne loptice.

Izvor: Stvar ukusa