Torta od kesten pirea i čokolade, bez grama brašna i bez šećera, osim što je mnogo zdravija od ostalih poslastica, takođe je idealna i za ne baš toliko iskusne domaćice jer je jednostavna za pravljenje. Možete da koristite kupovni pire ili da napravite domaći od svega nekoliko sastojaka.  

Sastojci:

Za tortu:

  • 220 g crne čokolade
  • 6 jaja
  • 125 g maslaca
  • 400 g kesten pirea
  • 2 kašike ruma
  • prstohvat soli

Za preliv:

  • 100 g crne čokolade
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Dok pripremate smesu zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi, uz dodatak soli, umutite belanca da dobijete gusti sneg. U drugoj posudi sjedinite i umutite žumanca, kesten pire i maslac. Čokoladu rastopite na pari. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte i u smesu dodajte i ostatak snega. Kalup obložite papirom za pečenje i prelijte smesu. Tortu pecite oko 45 minuta. Torta bi trebalo da ostane nešto mekša u sredini pa upotrebite stari trik sa čačkalicom. Kada zabodete čačkalicu u tortu ona ne sme da izađe potpuno čista, jer to znači da se torta previše sasušila. Nakon pečenja ostavite da se ohladi. Za preliv izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dok je glazura još vruća prelijte je preko torte. Sačekajte da se ohladi i možete da je služite. 

Izvor: Stvar ukusa