Torta od kesten pirea i čokolade, bez grama brašna i bez šećera, osim što je mnogo zdravija od ostalih poslastica, takođe je idealna i za ne baš toliko iskusne domaćice jer je jednostavna za pravljenje. Možete da koristite kupovni pire ili da napravite domaći od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
Za tortu:
- 220 g crne čokolade
- 6 jaja
- 125 g maslaca
- 400 g kesten pirea
- 2 kašike ruma
- prstohvat soli
Za preliv:
- 100 g crne čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Dok pripremate smesu zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi, uz dodatak soli, umutite belanca da dobijete gusti sneg. U drugoj posudi sjedinite i umutite žumanca, kesten pire i maslac. Čokoladu rastopite na pari. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte i u smesu dodajte i ostatak snega. Kalup obložite papirom za pečenje i prelijte smesu. Tortu pecite oko 45 minuta. Torta bi trebalo da ostane nešto mekša u sredini pa upotrebite stari trik sa čačkalicom. Kada zabodete čačkalicu u tortu ona ne sme da izađe potpuno čista, jer to znači da se torta previše sasušila. Nakon pečenja ostavite da se ohladi. Za preliv izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dok je glazura još vruća prelijte je preko torte. Sačekajte da se ohladi i možete da je služite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus