Najstariju sačuvanu verziju recepta Lincer torte napisala je jedna grofica iz Verone 1653. godine, a još se u Rimskom carstvu znalo za tortu koja je imala slične sastojke ili je slično izgledala. Jedna od polemika povela se oko imena torte: neki smatraju da je dobila ime po austrijskom gradu Lincu, dok drugi misle da je u pitanju poslastičar po imenu Lincer, koji ju je smislio. Recept za ovu tortu dobio je na značaju početkom 19. veka, a do Amerike je stigao tek sredinom istog. Smatra se da ga je u Milvoki doneo austrijski putnik Franc Hozlhuber, te se odatle preneo širom Amerike. Lincer tortu je najbolje jesti tek posle dva-tri dana kada testo omekša, ili ako nemate strpljenja toplu je zavijte u foliju da postane mekša i da može da se seče.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g putera
  • 250 g mlevenih badema
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 1 puna kašika kakao praha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • malo mlevenog karanfilica
  • 1 kašičica cimeta

Za fil:

  • 200 g marmelade po ukusu

Priprema:

Od sastojaka umesite testo i oko tri četvrtine testa stavite u okrugli pleh za tortu i rukama rasporedite sve do uspravnih ivica. Preko testa premažite marmeladu ravnomerno po celom testu. Preostalo testo razvijte oklagijom, pa napravite trakice. Ređajte ih popreko na marmeladu tako da se dobijete ukrasnu ukrštenu "mrežu". Stavite u rernu zagrejanu na 180°C i pecite oko 60 minuta. Proverite posle 15 minuta da li je vatra prejaka i pazite da kora na vrhu ne pocrni previše. Po potrebi smanjite temperaturu. 

Izvor: Stvar ukusa