Zovu je francuska svilena pita, iako ovaj raskošni kolač nema nikakve veze sa Francuskom. U pitanju je kolač napravljen u Americi i to pre više od pedeset godina na jednom kulinarskom takmičenju, a pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi kada je jedete poput najfinije svile. U originalnom receptu punjenje u piti bio je čokoladni puding, ali je on zamenjen raskošnim mus kremom.

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keska
  • 85 g maslaca

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 170 g omekšanog maslaca
  • 85 g tamne čokolade
  • 3 jajeta
  • 2 kašike likera ili ruma
  • šlag za ukrašavanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Keks pomešajte s maslacem, pa mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu. Utisnite prstima smesu u pleh. Stavite da se peče 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja. Za fil mikserom umutite omekšani maslac i šećer u glatku kremu, pa u smesu dodajte otopljenu čokoladu i liker. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Pre služenja umutite šlag i premažite preko pite.

Izvor: Stvar ukusa