Mnogi se pitaju zašto se ovaj desert zove Šerpa torta, a razlog je vrlo jednostavan, zato što se i peče i fil sprema u jednoj istoj šerpi. Jednostavno se pravi, ne traži previše skup materijal, a ima bogat čokoladni ukus. U mnogim delovima Srbije „Šerpa torta“ poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jajeta, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 10 kašika brašna
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika mleka
  • 2 kašike kakao praha
  • kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 15 kašika šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g mlevenih oraha

Za ukrašavanje:

  • 50 g mlevenih oraha
  • 100 g šlaga
  • 50 g čokolade
  • 20 g putera

Priprema:

Za kore jaja dobro umutite sa šećerom. Dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Izliti u podmazanu i brašnom posutu šerpu, koja mora biti dublja. Peći na 220 stepeni oko 25 minuta. Kada je pečeno ostaviti  da se ohladi pa iseći na 4 dela. Za fil stavite mleko sa šećerom da se kuva 15 minuta. Dodati margarin, čokoladu i mlevene orahe i kuvati još nekih 15-tak minuta da masa postane malo gušća nego za palačinke. 

Oprati šerpu u kojoj su se kore pekle. Staviti gornji deo kore u šerpu tako da bude pečeni deo okrenut ka dnu šerpe. Fil otprilike podeliti na tri dela. Uzeti kutlaču i fil lagano sipati preko kore. Dodati drugu koru i opet preko sipati deo fila lagano sve pritiskajući. Postupak ponoviti i sa trećom korom. Četvrtu koru staviti na vrh, ali da ovaj put pečeni deo bude okrenut ga gore. Lagano pritiskati prstima da se fil lepo "zalepi" za kore. Ostaviti u frižideru 4-5 sati da se sve lepo stegne. Nožem lagano odvojiti tortu od stranica šerpe i prevrnuti je na tacnu. Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mlevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina.

Izvor: Stvar ukusa