Mnogi se pitaju zašto se ovaj desert zove Šerpa torta, a razlog je vrlo jednostavan, zato što se i peče i fil sprema u jednoj istoj šerpi. Jednostavno se pravi, ne traži previše skup materijal, a ima bogat čokoladni ukus. U mnogim delovima Srbije „Šerpa torta“ poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jajeta, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 10 kašika brašna
- 12 kašika šećera
- 10 kašika mleka
- 2 kašike kakao praha
- kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 l mleka
- 15 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g mlevenih oraha
Za ukrašavanje:
- 50 g mlevenih oraha
- 100 g šlaga
- 50 g čokolade
- 20 g putera
Priprema:
Za kore jaja dobro umutite sa šećerom. Dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Izliti u podmazanu i brašnom posutu šerpu, koja mora biti dublja. Peći na 220 stepeni oko 25 minuta. Kada je pečeno ostaviti da se ohladi pa iseći na 4 dela. Za fil stavite mleko sa šećerom da se kuva 15 minuta. Dodati margarin, čokoladu i mlevene orahe i kuvati još nekih 15-tak minuta da masa postane malo gušća nego za palačinke.
Oprati šerpu u kojoj su se kore pekle. Staviti gornji deo kore u šerpu tako da bude pečeni deo okrenut ka dnu šerpe. Fil otprilike podeliti na tri dela. Uzeti kutlaču i fil lagano sipati preko kore. Dodati drugu koru i opet preko sipati deo fila lagano sve pritiskajući. Postupak ponoviti i sa trećom korom. Četvrtu koru staviti na vrh, ali da ovaj put pečeni deo bude okrenut ga gore. Lagano pritiskati prstima da se fil lepo "zalepi" za kore. Ostaviti u frižideru 4-5 sati da se sve lepo stegne. Nožem lagano odvojiti tortu od stranica šerpe i prevrnuti je na tacnu. Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mlevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus