Markiza se je nekada bila obavezna na dečijim rođendanima, jer su je mališani obožavali. Originalna markiza torta se pravi od piškota i čokoladnog fila koji se ne kuva, pa je ova poslastica pravi izbor za sve ljubitelje slatkog. Kako niko ne može da odoli kombinaciji keksa i čokolade, pa vam zato donosimo nemačku verziju popularne srpske torte. Ukus je podjenako dobar i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a super je predlog i za slavsku trpezu. 

Sastojci:

  • 100 g keksa
  • 130 g crne čokolade
  • 80 g šećera
  • 10 g želatina
  • 50 g kakao praha
  • 350 ml mleka
  • Za čokoladni ganaš:
  • 50 ml slatke pavlake 
  • prstohvat  želatina
  • 50 g crne čokolade

Recept za čokoladnu markizu sa keksom: 

Na tacnu stavite obruč za kolače, pa po ivici poređajte keks. U šerpi pomešajte šećer, želatin i kakao. Promešajte i sipajte 150 ml mleka. Nastavite da mešate dok ne razbijete sve grudvice, pa sipajte preostalo mleko. Kuvajte dok se fil za markizu ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte seckanu čokoladu, pa nastavite da mešate dok se ne istopi. Sipajte fil za markizu u kalup i pokrijte folijom, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Čokoladu otopite, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste pomešali sa želatinom i lepo sjedinite. Sipajte preko fila za markizu i poravnajte. Vratite u frižider da se stegne, pa služite. 

Pročitajte i ovo: Markiza sa jagodama

BONUS VIDEO: 

TikTok/ smilingrecipes Najsočnija čokoladna torta bez pečenja

Izvor: StvarUkusa