Markiza se je nekada bila obavezna na dečijim rođendanima, jer su je mališani obožavali. Originalna markiza torta se pravi od piškota i čokoladnog fila koji se ne kuva, pa je ova poslastica pravi izbor za sve ljubitelje slatkog. Kako niko ne može da odoli kombinaciji keksa i čokolade, pa vam zato donosimo nemačku verziju popularne srpske torte. Ukus je podjenako dobar i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a super je predlog i za slavsku trpezu.
Sastojci:
- 100 g keksa
- 130 g crne čokolade
- 80 g šećera
- 10 g želatina
- 50 g kakao praha
- 350 ml mleka
- Za čokoladni ganaš:
- 50 ml slatke pavlake
- prstohvat želatina
- 50 g crne čokolade
Recept za čokoladnu markizu sa keksom:
Na tacnu stavite obruč za kolače, pa po ivici poređajte keks. U šerpi pomešajte šećer, želatin i kakao. Promešajte i sipajte 150 ml mleka. Nastavite da mešate dok ne razbijete sve grudvice, pa sipajte preostalo mleko. Kuvajte dok se fil za markizu ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte seckanu čokoladu, pa nastavite da mešate dok se ne istopi. Sipajte fil za markizu u kalup i pokrijte folijom, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Čokoladu otopite, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste pomešali sa želatinom i lepo sjedinite. Sipajte preko fila za markizu i poravnajte. Vratite u frižider da se stegne, pa služite.
Pročitajte i ovo: Markiza sa jagodama
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem