Markiza se je nekada bila obavezna na dečijim rođendanima, jer su je mališani obožavali. Originalna markiza torta se pravi od piškota i čokoladnog fila koji se ne kuva, pa je ova poslastica pravi izbor za sve ljubitelje slatkog. Kako niko ne može da odoli kombinaciji keksa i čokolade, pa vam zato donosimo nemačku verziju popularne srpske torte. Ukus je podjenako dobar i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a super je predlog i za slavsku trpezu.
Sastojci:
- 100 g keksa
- 130 g crne čokolade
- 80 g šećera
- 10 g želatina
- 50 g kakao praha
- 350 ml mleka
- Za čokoladni ganaš:
- 50 ml slatke pavlake
- prstohvat želatina
- 50 g crne čokolade
Recept za čokoladnu markizu sa keksom:
Na tacnu stavite obruč za kolače, pa po ivici poređajte keks. U šerpi pomešajte šećer, želatin i kakao. Promešajte i sipajte 150 ml mleka. Nastavite da mešate dok ne razbijete sve grudvice, pa sipajte preostalo mleko. Kuvajte dok se fil za markizu ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte seckanu čokoladu, pa nastavite da mešate dok se ne istopi. Sipajte fil za markizu u kalup i pokrijte folijom, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Čokoladu otopite, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste pomešali sa želatinom i lepo sjedinite. Sipajte preko fila za markizu i poravnajte. Vratite u frižider da se stegne, pa služite.
Pročitajte i ovo: Markiza sa jagodama
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus