Markiza je starinska srpska poslastica koja se često služila na rođendanima, jer se pravi od keksa i čokoladnog fila, pa ne postoji osoba koja može da joj odoli. Danas postoji nekoliko različitih recepata za tortu sa piškotama, a naš današnji predlog je ova osvežavajuća torta sa jagodama i tiramisu kremom. Naučite kako se pravi prava letnja torta sa piškotama.

  • Sastojci: 
  • 350 g jagoda 
  • 50 g šećera 
  • 1 limun
  • Za preliv:
  • 2 jajeta
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 100 g šećera 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile 
  • 250 g maskarpone sira ili krem sira 
  • 80 ml hladne vode 
  • 2 kašičice želatina u prahu 
  • 400 g piškota 

Priprema: 

Jagode isecite na kockice, pa ih stavite u šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok se ne zgusne. Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite u čvrst šne. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sjednite mikserom. Lagano umešajte belanca, a onda dodajte i umućeni krem sir ili maskarpone, pa sjednite mikserom. Pomešajte želatin i vodu, pa ostavite 10 minuta da nabubri. Zatim otopire i dodajte u fil i lepo sjedinite. Poređajte piškote po ivici i dnu, pa dno premažite džemom od jagoda. Zatim sipajte trećinu fila, premažite džemom od jagoda, pa poređajte piškote. Premažite ih džemom od jagoda, pa sipajte drugu trećinu fila, a onda i džem od jagoda. Preko sipajte preostali fil i stavite u frižider na 4-6 sati. Ukrasite po želji. 

BONUS VIDEO: 

Osvežavajući tirmaisu sa limunom  Instgram/iupilon

Izvor: Stvar ukusa