Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. U kalup se poređaju piškote, a preko se sipa čokoladni fil i torta je gotova. Markiza je ulepšavala svaku prazničnu trpezu, a i deca je obožavaju, jer su sastojci svima omiljeni. Donosimo vam recept i za letnju verziju markiza torte koje se pravi od sezonskog voća, kao što su maline. Obavezno isprobajte i ovaj recept za osvežavajuću dvobojnu tortu. 

  • Sastojci:
  • 300 g piškota 
  • 200 ml mleka 
  • Za fil: 
  • 400 g krem sira 
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 600 ml slatke pavlake 
  • 250 g malina 
  • 30 g šećera 
  • 1 kašika vode
  • Za dekoraciju:
  • maline 
  • jagode 
  • trešnje 
  • nana

Priprema:

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u jedan deo fila i promešajte. U kalup sa piškotama prvo sipajte beli fil i poravnajte, pa sipajte fil sa malinama i poravnajte. Zatim stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite voćem i služite. 

Izvor: Stvar ukusa