Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. U kalup se poređaju piškote, a preko se sipa čokoladni fil i torta je gotova. Markiza je ulepšavala svaku prazničnu trpezu, a i deca je obožavaju, jer su sastojci svima omiljeni. Donosimo vam recept i za letnju verziju markiza torte koje se pravi od sezonskog voća, kao što su maline. Obavezno isprobajte i ovaj recept za osvežavajuću dvobojnu tortu.
- Sastojci:
- 300 g piškota
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 400 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 600 ml slatke pavlake
- 250 g malina
- 30 g šećera
- 1 kašika vode
- Za dekoraciju:
- maline
- jagode
- trešnje
- nana
Priprema:
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u jedan deo fila i promešajte. U kalup sa piškotama prvo sipajte beli fil i poravnajte, pa sipajte fil sa malinama i poravnajte. Zatim stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite voćem i služite.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način