Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. U kalup se poređaju piškote, a preko se sipa čokoladni fil i torta je gotova. Markiza je ulepšavala svaku prazničnu trpezu, a i deca je obožavaju, jer su sastojci svima omiljeni. Donosimo vam recept i za letnju verziju markiza torte koje se pravi od sezonskog voća, kao što su maline. Obavezno isprobajte i ovaj recept za osvežavajuću dvobojnu tortu.
- Sastojci:
- 300 g piškota
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 400 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 600 ml slatke pavlake
- 250 g malina
- 30 g šećera
- 1 kašika vode
- Za dekoraciju:
- maline
- jagode
- trešnje
- nana
Priprema:
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u jedan deo fila i promešajte. U kalup sa piškotama prvo sipajte beli fil i poravnajte, pa sipajte fil sa malinama i poravnajte. Zatim stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite voćem i služite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus