Veruje se da je Švarcvald tortu osmislio Jozef Keler oko 1915. godine. Ona je dobila ime po čuvenom likeru od višnje, zahvaljujući kojem su kore mekše i aromatičnije, pa čine ovu tortu izuzetno ukusnom. Osim čokoladnih kora, Švarcvald torta je bogata i kremom od višanja, kao i slatkom pavlakom i rendanom čokoladom. U nastavku teksta vam donosimo originalni recept za Švarcvald tortu koju možete da služite u svakoj prilici. 

  • Sastojci:
  • Za donji sloj:
  • 120 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 60 g putera
  • 1 belance
  • Za kore:
  • 6 jaja
  • 3 kašike tople vode
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 60 g skroba
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 50 g kakaoa
  • Za preliv kora:
  • 5 kašika likera od višnje 
  • 5 kašika vode
  • 1 kašika šećera
  • Za fil od višanja:
  • 500 g višanja
  • 250 ml soka od višanja
  • 30 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 5 kašika likera od višnje
  • Još:
  • 800 ml slatke pavlake
  • 60 g šećera
  • 4 kašike likera od višnje
  • 12 višanja 
  • 100 g čokolade

Priprema: 
Za donji sloj: U posudi pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer. U sredini napravite rupu, pa sipajte istopljeni puter i belance. Umesite mekano testo. Da bi bilo meko nemojte da preterujete sa mešenjem. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Zatim razvucite tanko testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. 
Za kore: Odvojite žumanca i belanca. Kratko umutite žumanca i toplu vodu, pa dodajte šećer (ostavite jednu kašiku za belanca) i vanilin šećer, a onda penasto umutute. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, skrob, prašak za pecivo i kakao i opet lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata. Kada se ohladi presecite na 3 jednaka dela. 
Za fil od višanja: Odmrznite višnje i ocedite višak vode. Pomešajte skrob sa sokom od višnje (2 kašike), a ostatak soka sipajte u šerpu i dodajte šećer. Dodajte i skrob, pa kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte višnje. Kada ponovo krene da ključa sklonite sa šporeta. Kada se fil ohladi dodajte liker i promešajte. 
Za preliv kora: Pomešajte liker, vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. 
Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte liker od višnje i sjedinite mikserom.  
Ređanje torte:Od prve kore koja služi kao donji sloj isecite krug istog prečnika kao i što su i drude kore. Stavite prvo tu koru (donji sloj), pa uzmite prvu koru i sipajte malo preliva, pa premažite filom od višanja, a preko sipajte malo umućene slatke pavlake (one za dekoraciju). Preko stavite drugu koru, opet sipajte malo preliva, premažite fil i slatku pavlaku, pa stavite treću koru. Sipajte malo preliva i slatkom pavlakom sada premažite celu tortu. Ukrasite višnjama i rendanom čokoladom. Ostavite da se ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa