Veruje se da je Švarcvald tortu osmislio Jozef Keler oko 1915. godine. Ona je dobila ime po čuvenom likeru od višnje, zahvaljujući kojem su kore mekše i aromatičnije, pa čine ovu tortu izuzetno ukusnom. Osim čokoladnih kora, Švarcvald torta je bogata i kremom od višanja, kao i slatkom pavlakom i rendanom čokoladom. U nastavku teksta vam donosimo originalni recept za Švarcvald tortu koju možete da služite u svakoj prilici.
- Sastojci:
- Za donji sloj:
- 120 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 60 g putera
- 1 belance
- Za kore:
- 6 jaja
- 3 kašike tople vode
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g brašna
- 60 g skroba
- 2 kašičice praška za pecivo
- 50 g kakaoa
- Za preliv kora:
- 5 kašika likera od višnje
- 5 kašika vode
- 1 kašika šećera
- Za fil od višanja:
- 500 g višanja
- 250 ml soka od višanja
- 30 g šećera
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 5 kašika likera od višnje
- Još:
- 800 ml slatke pavlake
- 60 g šećera
- 4 kašike likera od višnje
- 12 višanja
- 100 g čokolade
Priprema:
Za donji sloj: U posudi pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer. U sredini napravite rupu, pa sipajte istopljeni puter i belance. Umesite mekano testo. Da bi bilo meko nemojte da preterujete sa mešenjem. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Zatim razvucite tanko testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Za kore: Odvojite žumanca i belanca. Kratko umutite žumanca i toplu vodu, pa dodajte šećer (ostavite jednu kašiku za belanca) i vanilin šećer, a onda penasto umutute. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, skrob, prašak za pecivo i kakao i opet lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata. Kada se ohladi presecite na 3 jednaka dela.
Za fil od višanja: Odmrznite višnje i ocedite višak vode. Pomešajte skrob sa sokom od višnje (2 kašike), a ostatak soka sipajte u šerpu i dodajte šećer. Dodajte i skrob, pa kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte višnje. Kada ponovo krene da ključa sklonite sa šporeta. Kada se fil ohladi dodajte liker i promešajte.
Za preliv kora: Pomešajte liker, vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi.
Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte liker od višnje i sjedinite mikserom.
Ređanje torte:Od prve kore koja služi kao donji sloj isecite krug istog prečnika kao i što su i drude kore. Stavite prvo tu koru (donji sloj), pa uzmite prvu koru i sipajte malo preliva, pa premažite filom od višanja, a preko sipajte malo umućene slatke pavlake (one za dekoraciju). Preko stavite drugu koru, opet sipajte malo preliva, premažite fil i slatku pavlaku, pa stavite treću koru. Sipajte malo preliva i slatkom pavlakom sada premažite celu tortu. Ukrasite višnjama i rendanom čokoladom. Ostavite da se ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem