Kraljica među čokoladnim poslasticama, neprevaziđena "milka torta"! Postoji veliki broj sličnih recepata za ovaj raskošni slatkiš, a mi vam dajemo - naravno - najukusniji! Uživajte u svakom zalogaju ove torte sa najomiljenijom čokoladom!
- Sastojci:
- Za podlogu:
- 200 g keksa (po izboru)
- 100 g otopljenog putera
- Za fil:
- 200 g čokolade milka
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašičice želatina u prahu
- 2 kašike vode
- Za preliv:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade milka
- Za dekoraciju (opciono):
- 100 g čokolade milka, narendane
- Šlag ili preliv po želji
Priprema: Podloga: Keks stavite u blender ili ga sameljite u kesici pritiskajući ga valjkom ili kašikom. U otopljen puter dodajte samleveni keks i dobro promešajte da se sjedini. Smesu utisnite u dno kalupa za tortu, ravnomerno je rasporedite i pritisnite prstima da se stegne.
Stavite koru u frižider dok pripremate fil.
Fil: U maloj šerpici zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali pazite da ne proključa. Sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka. U posebnoj posudi razmutite želatin u prahu sa vodom i ostavite da nabubri nekoliko minuta. Zagrejte želatin na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici samo dok se ne rastopi. Dodajte rastopljeni želatin u smesu sa čokoladom i promešajte da se sjedini. Ostavite fil da se malo ohladi, ali ne sme da se potpuno stegne. Izvadite podlogu iz frižidera i pažljivo prelijte fil preko nje. Vratite tortu u frižider i ostavite je da se potpuno stegne, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
Preliv: U šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka. Ostavite preliv da se malo prohladi.
Slaganje i dekoracija: Izvadite tortu iz frižidera i pažljivo je izvadite iz kalupa. Prelijte čokoladnim prelivom i poravnajte ga po površini.
Po želji, možete po površini posuti narendanom čokoladom ili je ukrasiti šlagom. Vratite tortu u frižider na neko vreme da se preliv stegne. Pre serviranja, izvadite tortu iz frižidera i pažljivo je isecite na komade. Poslužite i uživajte!
Napomena: Ovaj recept možete da prilagodite prema svom ukusu. Na primer, možete dodati iseckane orahe, lešnike ili druge dodatke u fil za dodatnu teksturu i ukus.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem