Švarcvald torta je popularna nemačka torta. Sastoji se od čokoladnih biskvitnih kora filovanih umućenom pavlakom i višnjama. Torta se ukrašava šlagom, višnjama i čokoladnim mrvicama. Iako u nazivu nosi reč Švarcvald, ova torta nije dobila ime po čuvenim planinama, već po čuvenoj višnjevači koja je ponos tog područja. Ovim finim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu.
- Sastojci:
- Biskvit:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 4 kašike vrele vode
- 80 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 ravna kašika krompirovog skroba
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- Smesa od trešanja:
- 400 g smrznutih višanja
- pola šolje vode
- 4 supene kašike šećera
- 1 ravna kašika krompirovog skroba
- Fil:
- 600 ml slatke pavlake
- 1 kesica šlag fiksa
- 1 kašika vanilin šećera
- 1-2 kašike šećera u prahu
- Preliv za kore:
- 50 ml soka od višnje
- 50 ml rakije od višnje
- Dekoracija:
- 50 g rendane crne čokolade
Priprema:
Biskvit:
Razdvojte balanca i žumanca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli i dodati kašiku šećera (od količine pripremljene za biskvit). Umutite žumanca sa ostatkom šećera, nakon nekoliko minuta dolijte vruću vodu. Suve sastojke pomešajte u činiji. Postepeno ih dodajte u žumanca, sjedinite mikserom. Zatim dodajte umućena belanca iz delova, lagano mešajte. Sipati u tepsiju čije je dno obloženo papirom za pečenje, ne oblagati stranice! Peći oko 40 minuta na 160°C. Ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit dobro umotajte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći. Pre slaganja torte, isecite vrh biskvita, a ostatak podelite na tri jednaka dela.
Smesa od trešanja:
Odvojite osam komada višanja za kasniju dekoraciju. Ostatak prebacite u šerpu, dodajte vodu i šećer i dinstajte nekoliko minuta. Skrob pomešajte sa malo hladne vode da nema grudvica. Isključite ringlu na kojoj su višnje i sipajte skrob pomešan sa vodom, dobro promešajte. Uključite ringlu i dovedite smesu do ključanja.
Fil:
Posudu u kojoj ćete umutiti fil i žice od miksera stavite prvo u zamrzivač na 15 minuta. Umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem i šećerom, po potrebi dodajte vanilin šećer. Pribižno 4 kašike smese stavite u poslastičarsku kesu sa vrhom u obliku zvezde za kasniju dekoraciju. I drugu kesu bez vrha napunite filom, sa njom će lakše filovati tortu.
Ređanje torte:
Stavite malu količinu fila na tanjir ili podlogu za tortu, služiće za lepljenje torte da se ne pomera tokom rada. Koristite obod ili ivicu kalupa u kome se pekao biskvit. Stavite prvi kolut biskvita na dno, zatvorite obod ili prsten kalupa. Natopite biskvit mešavinom soka i višnjevače. Zatim, poslastičarskom kesom istisnite krug od šlaga samo po ivicama kore, tik uz kalup. Zatim u sredinu stavite polovinu mase višanja i poravnajte. Višnje pokriti šagom, poravnati. Zatim stavite sledeću koru i ponovite ceo postupak. Stavite poslednju koru na vrh, pritisnite. Premažite je šlagom. Uklonite obruč. Gornju i bočnu stranu torte premažite ostatkom šlaga.
Dekoracija torte:
Stranice torte pospite rendanom čokoladom. Na vrh iscedite cvetiće od šlaga koi ste ostavili (osam)
Na vrhu svakog cvetića stavite po višnju. U sredinu stavite rendanu čokoladu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem