Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. Osnovni sastojci su piškote i čokoladni fil, a sve je spremno za manje od pola sata. Predlažemo vam da napravite i letnju verziju čuvene markiza torte, koja je lagana i osvežavajuća, a pravi se od sezonskog voća, kao što su maline.
- Sastojci:
- 400 g piškota
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 300 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g malina (može i jagoda)
- 30 g šećera
- 1 kašika vode
Priprema:
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u fil i promešajte. Pola fila sipajte u kalup, pa poređajte piškote umočene u mleko, a zatim sipajte još jedan red fila. Ukrasite jagodama ili malinama i stavite u frižider sa sat vremena.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus