Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. Osnovni sastojci su piškote i čokoladni fil, a sve je spremno za manje od pola sata. Predlažemo vam da napravite i letnju verziju čuvene markiza torte, koja je lagana i osvežavajuća, a pravi se od sezonskog voća, kao što su maline.  

  • Sastojci:
  • 400 g piškota
  • 200 ml mleka
  • Za fil:
  • 300 g krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g malina (može i jagoda) 
  • 30 g šećera
  • 1 kašika vode

Priprema: 

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u fil i promešajte. Pola fila sipajte u kalup, pa poređajte piškote umočene u mleko, a zatim sipajte još jedan red fila. Ukrasite jagodama ili malinama i stavite u frižider sa sat vremena. 

BONUS VIDEO: 

Torta od tamnog piva tiktok/lianoellecooking

Izvor: Stvar ukusa