Šampita je starinski kolač koji je krasio svaku poznatu poslastičarnicu, a vrlo je jednostavan da se pripremi kod kuće. Osnova je mekani biskvit, a fil je šne od belanaca umućen sa šećerom. Ako želite da poboljšate ukus čuvenih šampita, onda ih prelijte čokoladnom glazurom ili pospite kakaom, a možete i da ukrasite voćem.
- Sastojci:
- Za koru:
- 7 žumanaca
- 100 g šećera
- 70 ml mleka
- 70 ml ulja
- 100 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Za šne:
- 400-500 g šećera
- 50 ml vode
- 7 belanaca
Priprema:
Penasto umutite žumanca i šećer, pa sipajte mleko, promešajte, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite. Smesu sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Belanca umutite u čvrst šne, a šećer otopite sa vodom. Zatim dobijeni sirup dodajte u šne i mutite još 15 minuta. Sipajte preko kore i pecite u rerni još 5 minuta, dok se ne formira korica. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa