Šampita je starinski kolač koji je krasio svaku poznatu poslastičarnicu, a vrlo je jednostavan da se pripremi kod kuće. Osnova je mekani biskvit, a fil je šne od belanaca umućen sa šećerom. Ako želite da poboljšate ukus čuvenih šampita, onda ih prelijte čokoladnom glazurom ili pospite kakaom, a možete i da ukrasite voćem. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 7 žumanaca 
  • 100 g šećera
  • 70 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 100 g brašna 
  • 1/2 kesice praška za pecivo 
  • Za šne: 
  • 400-500 g šećera
  • 50 ml vode
  • 7 belanaca 

Priprema: 
Penasto umutite žumanca i šećer, pa sipajte mleko, promešajte, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite. Smesu sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Belanca umutite u čvrst šne, a šećer otopite sa vodom. Zatim dobijeni sirup dodajte u šne i mutite još 15 minuta. Sipajte preko kore i pecite u rerni još 5 minuta, dok se ne formira korica. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider. 

BONUS VIDEO: 

Recept za beli čizkejk instagram/fitwafflekitchen

Izvor: Stvar ukusa