Sladokusci će se složiti da je šampita jedan od najboljih izbora kada želite da pojedete nešto slatko, ukusno i kremasto. Tanka kora na kojoj stoji slasni šam je pravo savršenstvo za svačija nepca.

Ukoliko ste ljubitelj ovog kolača, onda će vas sigurno oduševiti i ova letnja verzija u koji se dodaju breskve, a uz ovaj recept kolač će provereno uspeti i onima sa manje kulinarkog iskustva.

Sastojci: 

Za koru:

  • 7 žumanaca 
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika mleka
  • 7 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 250 g breskvi
  • limunov sok
  • prstohvat soli

Za sirup: 

  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode

Priprema:

U posudi umutite žumanca, pa dodajte šećer i ostale sastojke. Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, pa sipajte smesu i pecite je na 180 stepeni 15 minuta. Za to vreme pripremite šam, a kada kora bude gotova, odvojite je od papira za pečenje, pa je ostavite da se ohladi. Ušpinujte jednu šolju vode i jednu šolju šećera. Dobijeni sirup ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte malo limunovog soka, šećer i so. Kada dobijete čvrst šam, polako, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, sipajte sirup. Breskve isecite na sitne kockice, pa dodajte u fil. Sipajte sav šam preko kore, pa poravnajte. Šampitu ostavite da se ohadi, a onda je isecite na kocke željene veličine i uživajte. Možete je dekorisati sa nekoliko kriški voća po želji.

Izvor: Stvar ukusa/Telegraf.rs