Kolači zaliveni sirupom bili su nezaobilazan deo svakog porodičnog ručka. Današnje domaćice nemaju previše slobodnog vremena, ali još uvek se čuvaju prepisi iz bakine sveske.
Lako se prave, a trik da bi upile sav šećerni sirup je u tome da ih kada su tek izvađene iz rerne prelijete hladnim sirupom.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- 200 g putera
- 450 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 600 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Pomešajte jaje i jogurt sa omekšalim puterom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Testo treba da bude kompaktno, ali ne previše tvrdo. Sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i ostavite da se u potpunosti ohladi. Odvajate testo veličine oraha, pa formirajte loptice i ređajte u nepodmazan pleh. Pecite urmašice u rerni na 200 C dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite ih minimum sat vremena da odstoje u sirupu, a po želji ih pre služenja ukrasite sa orasima ili bademima.
Izvor: Stvar ukusa/Telegraf.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem