Kolači zaliveni sirupom bili su nezaobilazan deo svakog porodičnog ručka. Današnje domaćice nemaju previše slobodnog vremena, ali još uvek se čuvaju prepisi iz bakine sveske.

Lako se prave, a trik da bi upile sav šećerni sirup je u tome da ih kada su tek izvađene iz rerne prelijete hladnim sirupom.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 200 g putera
  • 450 g oštrog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Pomešajte jaje i jogurt sa omekšalim puterom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Testo treba da bude kompaktno, ali ne previše tvrdo. Sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i ostavite da se u potpunosti ohladi. Odvajate testo veličine oraha, pa formirajte loptice i ređajte u nepodmazan pleh. Pecite urmašice u rerni na 200 C dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite ih minimum sat vremena da odstoje u sirupu, a po želji ih pre služenja ukrasite sa orasima ili bademima.

Izvor: Stvar ukusa/Telegraf.rs