Limun u kolačima je veoma čest sastojak, ali je ljubiteljima ovog citrusa nedovoljan samo kao dodatak. On dodaje osvežavajuću notu, ali i posebnu aromu slatkišima.
Ovaj recept za limun čizkejk i obožavaće čak i oni koji nisu ljubitelji citrusnih aroma u slatkišima. Što je najbolje od svega nema pečenja i idealan je za vrele letnje temperature.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 60 g putera
Za fil:
- 500 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- sok od 2 limuna
Za dekoraciju (opciono):
- malo šlaga
- kriške limuna
Priprema:
Za koru pomešajte mleveni keks i rastopljen puter, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Potom je rasporedite u kalup prečnika 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje i lepo poravnajte. Za fil u dublju činiju stavite krem sir, dodajte šećer u prahu i sipajte sok od dva limuna. Mutite mikserom dok ne dobijete kremasti fil, koji ćete porom premazati preko kore u kalupu. Špatulicom lepo poravnajte krem i kolač ostavite u frižideru minimum 3 sata, da se dobro stegne. Nakon toga secite na kocke željene veličine i po želji ukrasite sa malo šlaga i kriškama limuna. Ceo postupak pripreme možete pogledati u videu u nastavku teksta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus