Limun u kolačima je veoma čest sastojak, ali je ljubiteljima ovog citrusa nedovoljan samo kao dodatak. On dodaje osvežavajuću notu, ali i posebnu aromu slatkišima.

Ovaj recept za limun čizkejk i obožavaće čak i oni koji nisu ljubitelji citrusnih aroma u slatkišima. Što je najbolje od svega nema pečenja i idealan je za vrele letnje temperature. 

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 60 g putera

Za fil:

  • 500 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • sok od 2 limuna

Za dekoraciju (opciono):

  • malo šlaga
  • kriške limuna

Priprema:

Za koru pomešajte mleveni keks i rastopljen puter, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Potom je rasporedite u kalup prečnika 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje i lepo poravnajte. Za fil u dublju činiju stavite krem sir, dodajte šećer u prahu i sipajte sok od dva limuna. Mutite mikserom dok ne dobijete kremasti fil, koji ćete porom premazati preko kore u kalupu. Špatulicom lepo poravnajte krem i kolač ostavite u frižideru minimum 3 sata, da se dobro stegne. Nakon toga secite na kocke željene veličine i po želji ukrasite sa malo šlaga i kriškama limuna. Ceo postupak pripreme možete pogledati u videu u nastavku teksta.

limun kolač bez peženja Instragram/fitwafflekitchen

Izvor: Stvar ukusa