Ledene kocke su jedan od onih kolača koji podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije. Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, ledene kocke su definitivno kolač kom retko ko može da odoli.

Ovaj recept je malo drugačiji jer je u pitanju bela verzija mnogima omiljene poslastice, koja ni malo ne zaostale za originalnom čokoladnom.

Sastojci:

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 9 kašika brašna
  • 250 g margarina

Za koru:

  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 130 ml mleka za prelivanje

Za dekoraciju:

  • 300 ml slatke pavlake

Priprema:

Za fil u žumanca dodajte šećer i vanilin šećer i penasto umutite. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, pa sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen na kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi. 

Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida. Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućenu pavlaku. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa