Gošća u emisiji "Praktična žena" bila je Marija Koković na Instagramu poznatija kao Balkanska domaćica, koja je pokazala recept za ledene kocke sa šumskim voćem. Ova osvežavajuća verzija, svima omiljenog kolača, idealna je za letnje dane, a pripema nije previše komplikovana.
Kada ga jednom budete probali pravićete ga stalno, a svi u komšiliku će vam tražiti recept.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ulja
Za sirup:
- 300 ml vode
- 100 g šećera
Za fil sa voćem:
- 400 g šumskog voća
- 3 x 100 ml vode
- 130 g šećera
- 1 puding od maline
- 1 kesica želatina
Za vanila fil:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 pudinga od vanile
- 200 g margarina
Za glazuru:
- 150 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade
Priprema:
Postupak za koru:
Odvojite belanca od žumanca pa umutiti u čvrst šam, a zatim dodati šećer i vanilin šećer, mutiti još malo, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance neprestano muteći. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao prah, pomešati, pa kašikom lagano umešati u smesu sa belancima. Sipati u pleh (30×20cm) obložen pek papirom i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Vodu i šećer skuvajte. Pečenu koru odvojite od papira, vratite u pleh, pa prelijte sa sirupom.
Evo kako se pravi fil sa voćem:
Šumsko voće, šećer i 100 ml vode stavite u šerpicu da se kuva. U 100 ml vode razmutite želatin i ostavite da nabubri dok se fil kuva. Puding od maline posebno razmutite u 100ml vode. Kad fil počne da vri kuvajte ga još malo na tihoj vatri, pa dodajte razmućen puding i mešajte dok se ne zgusne. Kašiku fila sipajte u šolju sa želatinom, izmešajte, pa sve vratite u kuvano voće. Kuvajte još 2-3 minuta, pa fil sipajte preko kore. Ostavite da se hladi dok spremate vanila fil.
Priprema fila od vanile:
Od 500 ml mleka malo odvojite da razmutite puding, a ostatak stavite sa šećerom da se kuva. Kad proključa dodajte puding, pa mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen margarin. Sipajte preko voćnog fila.
Ovako se pravi glazura:
Čokoladu rastopite u slatkoj pavlaci, prohladite, pa preliti preko fila. Kolač par sati ostavite da odstoji u frižideru pre služenja, a najbolje bi bilo preko noći.
Izvor: Praktična žena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem