Markiza je jedna od najpoznatijih torti koju među prvima naučite da spremate, jer je neverovatno jednostavna. Čokoladni mus fil i piškote je čine prosto savršenom, a dodatni plus je što se ne peče. Nekada su se u fil stavljala jaja, ali kako većina domaćica sada ima strah, slobodno ih izbacite, torta će biti jednako ukusna.
Sastojci:
- 400 g piškota
- 200 ml mleka
Za fil:
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 3 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
- 100 g čokolade
Za dekoraciju:
- slatka pavlaka
- kokosovo brašno
Priprema:
Kalup obložite providnom folijom, pa poređajte po dnu i ivicama piškote koje ste umočili u mleko. U mleko dodajte šećer, skrob, brašno i kakao, pa promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vreo fil dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sipajte preko keksa i zatvorite piškotama. Prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru minimum 3 sata. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom i kokosom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus