Markiza je jedna od najpoznatijih torti koju među prvima naučite da spremate, jer je neverovatno jednostavna. Čokoladni mus fil i piškote je čine prosto savršenom, a dodatni plus je što se ne peče. Nekada su se u fil stavljala jaja, ali kako većina domaćica sada ima strah, slobodno ih izbacite, torta će biti jednako ukusna. 

Sastojci: 

  • 400 g piškota 
  • 200 ml mleka

Za fil: 

  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 100 g čokolade

Za dekoraciju:

  • slatka pavlaka
  • kokosovo brašno

Priprema: 

Kalup obložite providnom folijom, pa poređajte po dnu i ivicama piškote koje ste umočili u mleko. U mleko dodajte šećer, skrob, brašno i kakao, pa promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vreo fil dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sipajte preko keksa i zatvorite piškotama. Prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru minimum 3 sata. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom i kokosom. 

Izvor: Stvar ukusa