Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMESTO ŠEĆERNOG SIRUPA OVIM PRELIJTE BAKLAVU: Nema šanse da kore budu suve - autentičan turski recept

Autor Sanja Belinić

Isprobajte baklavu natopljenu mlekom, garantujemo da ćete se oduševiti.

 Turska bakalava sa mlekom Izvor: Shutterstock

Nekada je baklava bila desert koji je namenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Poreklo baklave nije poznato do danas, ali pretpostavlja se da potiče iz Topkapi palate jer su tamo nađeni zapisi o njenoj pripremi.

Isprobajte i ovaj recept i napravićete baš sočnu baklavu. Umesto šećernog sirupa koristite mleko i preko je pospite kokosom i čokoladom. 

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora 
  • 300 g pistaća 
  • 3 šolje mleka 
  • 3 šolje šećera
  • ulje za premazivanje kora
  • 100 g rendane čokolade i malo kokosa za ukrašavanje

Možda će vas zanimati

Priprema:

Tepsiju premažite uljem, pa ređajte kore. Svaku premažite uljem. Kada poređate polovinu kora, pospite mlevenim pistaćima, pa nastavite da ređate kore. Opet svaku premažite uljem. Mleko pomešajte sa šećerom i kuvajte, uz mešanje, dok se šećer ne otopi. Gotov kolač prelijte dobijenim sirupom, pa preko narendajte čokoladu i pospite kokos. Stavite baklavu sa mlekom u frižider na 2 sata.

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti