Sastojci:
Za koru:
- 1/4 šolje pšeničnog brašna
- 1/4 šolje kukuruznog brašna
- 1/4 šolje šećera
- 4 jajeta
Sloj od jabuka:
- 2 kg jabuka
- 2 želea
- 750 ml ključale vode
Fil:
- 500 g maskarpone sira
- 250 ml slatke pavlake
Kako da napravite kolač:
Za koru najpre odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje postepeno dodavati šećer dok se potpuno ne rastvori. Zatim dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju dodajte brašno i izmešajte testo. Testo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 175°C oko 20-25 minuta. Pecite biskvit dok čačkalica ubačena u njega ne izađe suva.
Rastvorite žele u kipućoj vodi i ostavite na stranu. Jabuke oljuštite i narendajte. Dodajte žele u jabuke i ostavite na stranu da se malo stegnu.Stavite mešavinu jabuka na biskvit - trebalo bi da se malo zgusne - inače će se žele utopiti u biskvit.
Ohlađeni maskarpone umutiti sa slatkom pavlakom dok ne bude čvrst. Preko sloja od jabuka premažite fil i stavite tortu u frižider na nekoliko sati.
Bonus video
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom
Pileća krilca sa belim lukom i parmezanom
Domaći nutela keksići
Svinjski file u sosu od meda i belog luka