Sastojci:
- 230 g maskarpone sira ili mlaćenice
- 470 g slatke pavlake za šlag
- 120 g šećera u prahu
- 1 pakovanje pudinga od vanile
- 360 ml mleka
- 4 kašike ruma
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 6 srednjih banana
- 200 g piškota
Za preliv:
- šlag
- cimet
Recept za banana tiramisu:
Kako biste napravili ovaj desert koji se ne peče prvo napravite fil tako što ćete u posudi da umutite maskarpone sir na maloj brzini 30 sekundi mikserom, da uklonite grudvice. Povećajte brzinu na srednju i polako počnite da dodajete slatku pavlaku za šlag. Ideja je da polako dodajete slatku pavlaku, kako maskarpone sir ne bi bio grudvast. Trebalo bi da ima tečnu konzistenciju.
Povećajte brzinu, a kako smesa počne da se zgušnjava, polako dodajte šećer u prahu i mutite dok se ne dobijete meki sneg. Na kraju dodajte smesu za puding i umutiti u fil koji će se vrlo brzo zgusnuti.
U činiji pomešajte mleko sa rumom, cimetom i ekstraktom vanile. Da biste sastavili desert, obložite staklenu posudu papirom za pečenje. Potopite gornji i donji deo svake piškote u mešavinu mleka i obložite dno posude jednim slojem natopljenih piškota.
Preko piškota rasporedite polovinu fila. Tanko nasecite banane i dodajte jedan sloj preko fila. Dodajte sledeći sloj natopljenih piškota, zatim preostali fil, i još jedan sloj isečenih banana.
Umutite šlag pa ga premažite preko banana i ukrasite cimetom. Ostavite tiramisu u frižideru 4-6 sati dok se fil ne učvrsti. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i brzu tortu sa kiselom pavlakom, keksom i čokoladom.
Pročitajte i kako se prave šarene oblande
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Slatka Božićna česnica na vojvođanski način
Baklava bez kora za Božić - jeftinija od originalnog recepta
Badnjevka - pita sa krompirom i kupusom za manje od 200 dinara