Sastojci:
- 240 ml punomasnog mleka
- 120 g putera
- 240 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 400 g šećera
- 4 jajeta
- 1½ kašičica vanilinog ekstrakta
- šećer u prahu za posipanje
Recept za lagani mlečni kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite posudu za pečenje uljem. Zagrejte mleko i puter u malom tiganju, povremeno mešajući, samo dok se puter ne istopi, oko 5 minuta. U međuvremenu, u posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so. Ostavite na stranu.
U velikoj posudi mikserom umutite šećer i jaja na srednje jakoj brzini, 3 do 4 minuta. Dodajte mešavinu brašna i mutite dok se ne sjedine. Dok je mikser ugašen, postepeno sipajte vrelu mlečnu mešavinu. Umešajte ekstrakt vanile. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju.
Pecite 28 do 32 minuta ili dok ne porumeni, a čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u plehu na rešetki. Pospite kolač šećerom u prahu pre rezanja i serviranja. Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa čokoladom i višnjama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa kokosom i filom od malina
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem