Sastojci:

  • 240 ml punomasnog mleka
  • 120 g putera
  • 240 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 400 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1½ kašičica vanilinog ekstrakta
  • šećer u prahu za posipanje
Zašto je korisno mleko?

Mleko sadrži visokokvalitetne proteine bogate amino-kiselinama. Mlečna mast je jedna od najkompleksnijih vrsta prirodnih masti. U njenom sastavu nalazi se oko 400 različitih tipova masnih kiselina. Sadrži vitamin B12, kalcijum, riboflavin i fosfor.

Recept za lagani mlečni kolač:

Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite posudu za pečenje uljem. Zagrejte mleko i puter u malom tiganju, povremeno mešajući, samo dok se puter ne istopi, oko 5 minuta. U međuvremenu, u posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so. Ostavite na stranu.

U velikoj posudi mikserom umutite šećer i jaja na srednje jakoj brzini, 3 do 4 minuta. Dodajte mešavinu brašna i mutite dok se ne sjedine. Dok je mikser ugašen, postepeno sipajte vrelu mlečnu mešavinu. Umešajte ekstrakt vanile. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju.

Pecite 28 do 32 minuta ili dok ne porumeni, a čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u plehu na rešetki. Pospite kolač šećerom u prahu pre rezanja i serviranja. Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa čokoladom i višnjama.

Pročitajte kako se pravi kolač sa kokosom i filom od malina

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima Izvor: Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima

StvarUkusa