Sastojci:

Za testo:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 90 ml ulja
  • 100 g pavlake
  • 260 g brašna
  • 70 g kakaoa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 250 ml vrele vode

Za beli krem:

  • 400 g svežeg sira
  • 100 g šećera u prahu
  • vanilin ekstrakt
  • 1 jaje

Za sloj sa višnjama:

  • 500 g višanja
  • 70 g šećera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 50 ml vode
Zašto je korisno da jedete višnje?

Višnje su bogate antioksidansima, vitaminom C, vitaminom A, E i selenom. Sadrži male količine šećera, a izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom. Takođe je vrlo bogata kalijumom.

Recept za šarani kolač sa čokoladom i višnjama:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo u činiji pomešajte jaja i šećer. Zatim dodajte ulje i pavlaku, pa umutite žičanom mutilicom. Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so.

Promešajte pa sipajte vrelu vodu. Nastavite da mutite pa stavite na stranu. Pređite na pripremu belog krema. Pomešajte sir, šećer u prahu, mešajte, pa dodajte vanilin ekstrakt i razbijte jedno jaje. Dobro izmešajte i stavite na stranu.

U zasebnoj činiji pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Pripremite posudu za pečenje, pa izlijte čokoladno testo. Preko toga stavite nekoliko punih kašika smesa od višanja, pa prelijte ostatak testa odozgo i rasporedite ga. Preko toga rasporedite pune kašike belog krema i ostatak višanja pa čačakalicom napravite šare.

Ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta. Izvadite, isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa kokosom i filom od malina.

Pročitajte kako se prave rolnice sa ratlukom

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa