Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 240 g svinjske masti
  • 120 ml ulja
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 240 ml jogurta
  • 400 g ratluka sa aromom ruže
Koliko je korisna svinjska mast?

Svinjska mast nije samo izvor masti, već i važnih minerala kao što su cink, fosfor i selen. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema, jačanju kostiju i zaštiti tela od oksidativnog stresa. Predstavlja prirodan izvor vitamina B kompleksa, uključujući B1, B2 i B6, koji su neophodni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i metabolizam energije. Pored toga, bogata je vitaminom D, koji je ključan za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravih kostiju i zuba.

Recept za rolnice sa ratlukom:

Kako biste napravili ove rolnice, prvo prosejte brašno, zatim dodajte ulje, otopljenu svinjsku mast (istopiti na šporetu i ohladite na sobnoj temperaturi), dodajte jogurt i vanilin ekstrakt.

Napravite meko testo i podelite ga na 4 jednaka dela. Pospite malo brašna po radnoj površini i mesite testo. Svaki deo testa razvaljajte i isecite na kvadrate.

Svaki komad ratluka presecite na dva dela i stavite na svaki kvadrat testa, pa rukama urolajte u rolnice. Stavite na papir za pečenje i pripremljeni pleh, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, 15 minuta dok testo ne postane svetloružičasto.

Prosejte šećer u prahu i pomešajte sa vanilinim šećerom u maloj činiji. Vruće rolnice izvadite iz rerne i odmah, dok su jako zagrejane stavite u činiju sa šećeromu prahu, uvaljajte ih, tako da se šećer zalepi za kolače.

Složite ih za serviranje i po vrhu pospite preostali šećer u prahu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne rolnice sa cimetom, kremaste i sočne.

Pročitajte kako se prave čuvene praznične rolnice sa cimetom

BONUS VIDEO

Rolnice od banana hleba sa cimetom Izvor: Rolnice od banana hleba sa cimetom

StvarUkusa