Sastojci:

Za krem:

  • 2 žumanca
  • 50 g šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 240 ml mleka

Za patišpanj:

  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g suvog voća
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Saveti za pripremu kolača:

Obavezno uvek pažljivo izmerite sastojke, i gledajte da imate preciznu vagu. Vodite računa o roku trajanja namirnica, kako bi kolač ispao savršeno. Uvek pripremite pleh za pečenje ranije. Vrata rerne ne otvarajte tokom pečenja, kako patišpanj ne bi splasnuo. Uvek dodajte malo soli, jer so poboljšava ukus deserata. Vodite računa da kolač ne zagori, vreme pečenja je uvek okvirno, pecite u odnosu na vašu rernu.

Recept za brz i lak voćni kolač:

Kako biste napravili ovaj kolač u činiji pomešajte dva žumanca sa šećerom i vanilinim ekstraktom, pa dobro promešajte žicom. Zatim dodajte mleko, pa nastavite da mešate. U smesu ubacite kukuruzni skrob i dobro promešajte. Smesu prebacite u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Skinite sa vatre i prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu.

Zatim počnite da pravite patišpanj, tako što ćete da ubacite 150 g putera u činiju. Dodajte šećer, i mutite mikserom 3-4 minuta. Dodajte jaja i mutite mikserom još minut. Dodajte potom brašno i mešajte. Ubacite vanilin ekstrakt i mutite 20 sekundi mikserom. Promešajte na kraju lopaticom. Prebacite polovinu smese u činiju i dodajte joj sušeno voće, pa promešajte, a drugu polovinu ostavite bez voća.

Pripremite pleh za pečenje veličine 20x20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Smesu za patišpanj sa suvim voćem rasporedite po dnu tepsije. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 10 minuta. Zatim pomoću poslastičarske vreće rasporedite krem preko patišpanja. Preko krema stavite  drugu polovinu testa bez voća. Ponovo pecite na 170 stepeni oko 25-30 minuta. Izvadite kolač iz tepsije na radnu površinu, nakon što se ohladio. Pospite ga šećerom u prahu i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač od ovsenih pahuljica i voća.

Pročitajte kako se pravi vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor:  Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa