Sastojci:
Za krem:
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 240 ml mleka
Za patišpanj:
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g suvog voća
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Recept za brz i lak voćni kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač u činiji pomešajte dva žumanca sa šećerom i vanilinim ekstraktom, pa dobro promešajte žicom. Zatim dodajte mleko, pa nastavite da mešate. U smesu ubacite kukuruzni skrob i dobro promešajte. Smesu prebacite u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Skinite sa vatre i prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu.
Zatim počnite da pravite patišpanj, tako što ćete da ubacite 150 g putera u činiju. Dodajte šećer, i mutite mikserom 3-4 minuta. Dodajte jaja i mutite mikserom još minut. Dodajte potom brašno i mešajte. Ubacite vanilin ekstrakt i mutite 20 sekundi mikserom. Promešajte na kraju lopaticom. Prebacite polovinu smese u činiju i dodajte joj sušeno voće, pa promešajte, a drugu polovinu ostavite bez voća.
Pripremite pleh za pečenje veličine 20x20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Smesu za patišpanj sa suvim voćem rasporedite po dnu tepsije. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 10 minuta. Zatim pomoću poslastičarske vreće rasporedite krem preko patišpanja. Preko krema stavite drugu polovinu testa bez voća. Ponovo pecite na 170 stepeni oko 25-30 minuta. Izvadite kolač iz tepsije na radnu površinu, nakon što se ohladio. Pospite ga šećerom u prahu i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač od ovsenih pahuljica i voća.
Pročitajte kako se pravi vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.