Sastojci:

  • 120 g šećera
  • 30 g kakao praha
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • rendana kora jedne narandže
  • 70 g putera
  • 90 g mlevenih oraha
  • 400 g mlevenog keksa
  • 100 g višanja bez koštica 
  • 170 g crne čokolade
  • 20 ml biljnog ulja
  • 30 g krupno seckanih oraha (za dekoraciju)

Priprema:

Postoje kolači koji uvek mame osmeh čim ih iznesete na sto — ovi trouglići su upravo takvi. Mekani i bogati iznutra, sa finim mirisom narandže i sočnim višnjama, obavijeni slojem tamne čokolade koja hrskavo puca pod zubima. Priprema je jednostavna i ne zahteva pečenje, što ih čini idealnim za one dane kada želite nešto posebno, ali nemate mnogo vremena. 

Savet:

Da biste dobili savršeno čiste i lepe trougliće, koristite oštar nož koji povremeno umočite u vrelu vodu i obrišete pre svakog sečenja.

U šerpi pomešajte šećer, kakao, mleko, vanilin šećer i rendanu koru pomorandže. Stavite na laganu vatru i zagrevajte dok se šećer ne otopi. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi i masa ne postane glatka. Sklonite sa vatre, pa umešajte mlevene orahe, mleveni keks i višnje. Mešajte dok se svi sastojci lepo ne povežu. 

Smesu preručite u pravougaoni pleh (npr. 20x30 cm) obložen papirom za pečenje. Poravnajte je i dobro utisnite kašikom ili dlanovima. Po vrhu pospite krupno seckane orahe. Ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne, a zatim isecite na trougliće.

Otopite crnu čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj, pa svaki trouglić umočite u čokoladu i ostavite da se stegne.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pita torta sa višnjama  Izvor:  Pita torta sa višnjama