Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 400 g oraha, krupno mlevenih
- 4 belanceta
- 1/4 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 g šećera
- pola kašičice cimeta
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašičice mleka
Za preliv:
- Minimum 100 g meda (po želji više za medeniji ukus)
Priprema:
Ova verzija baklave spaja hrskavost lisnatog testa i bogat, aromatičan fil od oraha, cimeta i meda. Za razliku od klasične baklave, gde se koriste tanke kore, lisnato testo donosi poseban slojeviti efekat i čini pripremu jednostavnijom. Ova poslastica je idealna za praznične trenutke, ali i kao slatki zalogaj uz kafu ili čaj. Sočan, mirisan i neodoljivo ukusan desert koji se lako priprema, ali ostavlja utisak raskošnog kolača.
Rernu zagrejte na 180 °C i pripremite pleh, obložen papirom za pečenje. Lisnato testo podelite na dva dela i razvaljajte ih na veličinu pleha.
U činiji umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i orahe, pa lagano sjedinite smesu. Jednu koru lisnatog testa stavite u pleh i ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Pokrijte drugom korom, blago pritisnite i premažite žumancetom pomešanim s mlekom. Nožem lagano zasecite oblik rombova, ali ne seckajte do kraja.
Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, zagrejte med da postane tečan. Vruću baklavu prelijte toplim medom i ostavite da upije nekoliko sati pre služenja.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.