Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 400 g oraha, krupno mlevenih
  • 4 belanceta
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • pola kašičice cimeta

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 2 kašičice mleka

Za preliv:

  • Minimum 100 g meda (po želji više za medeniji ukus)

Priprema:

Ova verzija baklave spaja hrskavost lisnatog testa i bogat, aromatičan fil od oraha, cimeta i meda. Za razliku od klasične baklave, gde se koriste tanke kore, lisnato testo donosi poseban slojeviti efekat i čini pripremu jednostavnijom. Ova poslastica je idealna za praznične trenutke, ali i kao slatki zalogaj uz kafu ili čaj. Sočan, mirisan i neodoljivo ukusan desert koji se lako priprema, ali ostavlja utisak raskošnog kolača.

Savet:

Za još bogatiji ukus, prelivu možete dodati malo limunovog soka ili ružine vodice. Takođe, baklavu je najbolje ostaviti da odstoji preko noći kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

Rernu zagrejte na 180 °C i pripremite pleh, obložen papirom za pečenje. Lisnato testo podelite na dva dela i razvaljajte ih na veličinu pleha. 

U činiji umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i orahe, pa lagano sjedinite smesu. Jednu koru lisnatog testa stavite u pleh i ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Pokrijte drugom korom, blago pritisnite i premažite žumancetom pomešanim s mlekom. Nožem lagano zasecite oblik rombova, ali ne seckajte do kraja.

Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, zagrejte med da postane tečan. Vruću baklavu prelijte toplim medom i ostavite da upije nekoliko sati pre služenja.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Jednostavne baklave u par koraka  Izvor: Jednostavne baklave u par koraka