Sastojci:

Za baklavu:

  • pakovanje tankih kora za pitu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 g seckanih oraha 
  • 200 g maslaca 
  • 1 kašičica cimeta (po želji)

Za sirup:

  • 800 g šećera
  • 800 ml vode
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Ova verzija baklave sa orasima će biti bogata, ukusna i prelepo sočna zahvaljujući pažljivo pripremljenom sirupu.

Pomešajte mlevene orahe sa seckanim orasima i cimetom. Otopite maslac i pripremite četkicu za premazivanje. Nauljite dno pravougaonog pleha (veličine oko 20x30 cm). Položite prvu koru i premažite je otopljenim maslacem. Ponavljajte ovo sa 3-4 kore, premažući svaku. Ravnomerno pospite fil od oraha preko složenih kora. Nastavite sa slaganje: opet složite 3-4 kore, svaku premazujući maslacem, pa pospite filom. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, ali ostavite nekoliko kora za gornji sloj.
Završite slaganje sa 3-4 kore koje ćete premazati maslacem, uključujući i poslednju koru.

Pre nego što baklavu stavite da se peče, oštrim nožem je isecite na dijagonalne ili kvadratne komade, prema željenom obliku. Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Dok se baklava peče, pripremite sirup: U šerpu stavite šećer, vodu i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri.
Smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta, pa dodajte limunov sok. Kuvajte još 2–3 minuta i sklonite sa šporeta. Sirup treba da bude topao, ali ne vreo.

Kada baklava bude pečena, ostavite je da se prohladi 10 minuta. Prelijte je ravnomerno toplim sirupom. Vodite računa da svaka kora i svaki komad budu natopljeni. Ostavite baklavu da upije sirup najmanje 4–6 sati (najbolje preko noći) kako bi postala sočna i mekana.

Bonus video

Instagram/turkuazkitchen Jednostavne baklave u par koraka