Baklavaje kolač koji se pravi od kora i nadeva, a na kraju se preliva sirupom. Obavezan je na slavama, bile one mrsne ili posne, a nekada je to bio desert koji je namenjen najbogatijem sloju društva, kao što su sultani. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Ovu poslasticu možete da napravite na više načina, tako što ćete koristiti domaće ili kupovne kore, nadev po želji, mogu orasi, pistaći... Jedino su za sirup uvek isti sastojci. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu baklavu za Svetog Nikolu tako da ona bude sočna, ukusna i aromatična.
- Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posne mlevene plazme
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 12 kora
- Za sirup:
- 700 ml vode
- 600 g šećera
- par kriški limuna
Priprema:
Stavite šećer i vodu da proključaju, pa dodajte kriške limuna i kuvajte uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se ohladi. Pomešajte mleveni keks, orahe, griz i šećer, pa sve lepo sjedinite. Zatim sipajte vodu i ulje, pa lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Ukoliko bude previše gusta dodajte još malo vode, ali vodite računa da fil ne bude previše redak. U jednoj posudi pomešajte malo vode i ulja, to služite sa premazivanje kora. Zatim koru poprskajte dobijenom smesom, pa preko stavite još jednu koru, opet je poprskajte vodom i ulje i premažite fil preko. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Pecite na 220°C oko 30 minuta. Isecite, pa prelijte ohlađenim sirupom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus