Podvarakje zimsko jelo od kiselog kupusa koji svi vole. Obično se sprema sa suvim mesom ili krmenadlama, a kako je u toku Božićni post, naš predlog je da ga napravitesa šaranom. Ako niste kiselili kupus, možete to da uradite za 2 dana, ali isto tako možete i da ga kupite u prodavnici. Ukus će biti jednako dobar. Ono što je bitno jeste da u podvarak dodate belo vino jer ga čini ukusnijim.
- Sastojci:
- 1 kg kupusa ribanca
- 3 crna luka
- 1,5 kašika šećera
- malo kima
- malo belog vina
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica slatke paprike
- biber u zrnu
- malo pirinča
- Za šarana:
- 2 kg šarana
- so, biber
- ulje
Priprema:
Za podvarak: Na ulju prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.
Za šarana: Isecite ribu na filete, pa posolite i pobiberite. Zatim je kratko ispržite na ulju. Poređajte šarana preko podvarka, sipajte i ulje u kojem se pržila riba, a zatim vrtatite još kratko u rernu da kupus pokupi miris ribe.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem