Podvarakje zimsko jelo od kiselog kupusa koji svi vole. Obično se sprema sa suvim mesom ili krmenadlama, a kako je u toku Božićni post, naš predlog je da ga napravitesa šaranom. Ako niste kiselili kupus, možete to da uradite za 2 dana, ali isto tako možete i da ga kupite u prodavnici. Ukus će biti jednako dobar. Ono što je bitno jeste da u podvarak dodate belo vino jer ga čini ukusnijim. 

  • Sastojci:
  • 1 kg kupusa ribanca
  • 3 crna luka
  • 1,5 kašika šećera
  • malo kima
  • malo belog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica slatke paprike
  • biber u zrnu
  • malo pirinča
  • Za šarana:
  • 2 kg šarana
  • so, biber 
  • ulje 

Priprema:
Za podvarak: Na ulju prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.
Za šarana: Isecite ribu na filete, pa posolite i pobiberite. Zatim je kratko ispržite na ulju. Poređajte šarana preko podvarka, sipajte i ulje u kojem se pržila riba, a zatim vrtatite još kratko u rernu da kupus pokupi miris ribe. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE