Nekada je baklava bila desert koji je namenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Poreklo baklave nije poznato do danas, ali pretpostavlja se da potiče iz Topkapi palate jer su tamo nađeni zapisi o njenoj pripremi.
U svakoj zemlji, baklava se pravi na drugačiji način. Ali, ako želite da napravite najbolju poslasticu, onda je ovaj stari i provereni recept iz Azerbejdžana pravo rešenje. Priprema baklave na ovaj način nije teška, ali zahteva malo truda i strpljenja. Bitno je da kore baš tanko razvučete kako bi vam kraljica među pitama bila aromatična, ukusna i sočna.
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 jajeta
- 160 g pavlaka
- 180 g putera
- 0,5 kašičice soli
- 850 g brašna
Za fil:
- 700 g oraha
- 650 g šećera
- 1 kašičica mlevenog kardamona
- 350 g putera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
Za premazivanje:
- 2 žumanca + 1 kašika ulja
- bademi
Priprema:
U mleko dodajte kvasac, šećer, jaja, pavlaku i istopljeni puter, kao i so. Dobro promešajte, pa dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena. Pomešajte orahe i šećer, pa dodajte kardamon, a u zasebnoj posudi otopite puter. Šećer i vodu pomešajte u šerpi, pa mešajte dok ne proključa, a zatim kuvajte još 2-3 minuta. Sada imate spreman i sirup i fil.
Podelite testo na 2 dela od po 350 g i na 9 delova od po 35 g. Uzmite jedan deo testa od 350 g i tanko razvucite, pa stavite u pleh koji ste premazali puterom. Lepo razvucite da pokrijete ceo pleh i ivice (ne do kraja, samo malo podignite testo). Premažite istopljenim puterom, pa pospite šećerom i orasima. Zatim uzmite manju lopticu testa (95 g) i tanko razvucite, skoro providno. Stavite preko, pa lepo uglavite testo. Isecite višak. Opet se premaže puterom, pospe šećerom i orasima i ide testo tanko razvučeno. Tako ređate dok ne potrošite svo testo od 95 g i fil. Poslednje testo premažete puterom i onda preko stavite razvučeno testo od 350 g. Svaku put kad stavite testo malo rukama pritisnite. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Isecite oblike dijamanata. Premažite sa umućenim žumancima koja ste pomešali sa kašikom ulja. Na svaki utisnite badem i pecite na 160°c nekih 20 minuta. Izvadite baklavu, još jednom isecite, pa prelijte istopljenim puterom (350 g). Kada dobiju zlatno braon boju izvadite. Prelijte hladnim sirupom vrelu baklavu. Vratite u rernu i pecite još 6 minuta.
Kada pripremite ovako dobru pitu, onda odmah očistite i rernu bez ribanja kako biste uživali u svemu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem