Pored čokoladnih i voćnih, kolači ili torta sa orasima su jako popularni. Postoje razni recepti sa ovim orašastim plodom, a mi vam nudimo ovaj koji je lako i brzo pravi. Kora je od oraha, a preko idu beli fil i karamelizovani orasi. Toliko ukusno i zanimljivo da će odmah nestati sa stola. Pored klasičnih poslastica koje svi obožavaju, ovo će biti apsolutni hit na svakoj zabavi. 

Pošto koristite 8 jaja, nemojte da bacate ljuske, nego ih iskoristite za čišćnje domaćinstva. 

Sastojci:

  • 250 g oraha 
  • 8 belanaca 
  • 200 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 10 g vanilinog šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta ruma 
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • 100 g brašna 

Za fil:

  • 8 žumanaca 
  • 100 g šećera 
  • 200 ml mleka 
  • 30 g skroba 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 300 g putera, sobne temperature 

Za karamelizovane orahe:

  • 100 g šećera 
  • 1 kašičica ulja 
  • 100 g oraha

Priprema:

U belanca dodajte vanilin šećer i so, pa umutite. Dodajte šećer i umutite čvrst šne, a zatim dodajte rum, limunov sok i brašno. Lagano promešajte špatulom. Na pleh obložen pek papirom sipajte orahe i pecite ih na 180°C nekih 7 minuta. Zatim ih u blenderu ustitnite i dodajte u smesu sa belancima. Promešajte. Na pleh stavite novi pek papir i sipajte smesu. Lepo rasporedite, pa pecite na 180°C nekih 25 minuta. Isecite koru na 3 dela. 
Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte skrob i mleko i nastavite da mutite. Sipajte u šerpu, pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju dodajte puter i mikserom sjedinite. 
Šećer i ulje otopite, pa dodajte orahe. Sipajte smesu na pek papir i stavite da se ohladi u frižider. Kada se ohladi isecite, pa izblendirajte. 
Ređanje kolača: Prva kora, zatim fil, mleveni orasi, pa druga kora, fil, mleveni orasi. Na kraju, treća kora, fil, mleveni orasi. Stavite u frižider na 2 sata.