Pored čokoladnih i voćnih, kolači ili torta sa orasima su jako popularni. Postoje razni recepti sa ovim orašastim plodom, a mi vam nudimo ovaj koji je lako i brzo pravi. Kora je od oraha, a preko idu beli fil i karamelizovani orasi. Toliko ukusno i zanimljivo da će odmah nestati sa stola. Pored klasičnih poslastica koje svi obožavaju, ovo će biti apsolutni hit na svakoj zabavi.
Pošto koristite 8 jaja, nemojte da bacate ljuske, nego ih iskoristite za čišćnje domaćinstva.
Sastojci:
- 250 g oraha
- 8 belanaca
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 10 g vanilinog šećera
- 1 kašičica ekstrakta ruma
- 1 kašičica limunovog soka
- 100 g brašna
Za fil:
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- 200 ml mleka
- 30 g skroba
- 1 kašičica vanilin šećera
- 300 g putera, sobne temperature
Za karamelizovane orahe:
- 100 g šećera
- 1 kašičica ulja
- 100 g oraha
Priprema:
U belanca dodajte vanilin šećer i so, pa umutite. Dodajte šećer i umutite čvrst šne, a zatim dodajte rum, limunov sok i brašno. Lagano promešajte špatulom. Na pleh obložen pek papirom sipajte orahe i pecite ih na 180°C nekih 7 minuta. Zatim ih u blenderu ustitnite i dodajte u smesu sa belancima. Promešajte. Na pleh stavite novi pek papir i sipajte smesu. Lepo rasporedite, pa pecite na 180°C nekih 25 minuta. Isecite koru na 3 dela.
Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte skrob i mleko i nastavite da mutite. Sipajte u šerpu, pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju dodajte puter i mikserom sjedinite.
Šećer i ulje otopite, pa dodajte orahe. Sipajte smesu na pek papir i stavite da se ohladi u frižider. Kada se ohladi isecite, pa izblendirajte.
Ređanje kolača: Prva kora, zatim fil, mleveni orasi, pa druga kora, fil, mleveni orasi. Na kraju, treća kora, fil, mleveni orasi. Stavite u frižider na 2 sata.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus