Ruske kape ili šubarice jedan su od onih starih klasičnih kolača koje rado jedemo na slavama. Kombinacija mekanog biskvita koji se topi u ustima i jednostavnog kremastog fila. Na sve to kokos i čokolada koji daju prefinjen ukus i izgled. 

Možete napraviti i slanu vrstu šubarica za slavsko predjelo.

Sastojci:

Za 24 ruske kape

Kora

  • 125 g putera ili margarina
  • 250 g šećera 
  • 156 g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 1 punija kašičica sode bikarbone
  • 235 g brašna
  • 1/4 male kašičice soli
  • 30 g kakao praha
  • 150 ml kipuće vode

Fil

  • 600 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 punijih kašika gustina ili brašna
  • 200 g putera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Čokoladna glazura

  • 150 g čokolade
  • 30 ml ulja (2 velike kašike)

Ukrašavanje

  • oko 40-50 grama bele čokolade
  • 1 mala kašičica ulja
  • 150 g kokosa

Priprema:

Umutite puter sa šećerom pa dodajte pavlaku. Nakon dodavanja svakog sastojka kratko mutite mikserom. Smesi dodajte jaja, pa brašno sa prstohvatom soli, zatim sodu i kakao. Dok mutite dodajte lagano kipuću vodu. Smesu pecite u velikom plehu odjednom ili u 2 manja. Izlijte smesu na pleh i lepo poravnajte. Pecite na 180 stepeni oko 15 min. Kada se kora ispeče podelite je na 2 dela, ukoliko ste pekli u velikom plehu.

Fil pripremamo tako što zagrejemo mleko (malo ostavite sa strane da razmutite gustin), dodamo šećer i vanilin šećer a potom čim provri i razmućen gustin. Fil ohladite pa u njemu razmutite puter sa malo ekstakta vanile. 1/3 fila ostavite sa strane za ukrašavanje.

Koru premažite ostatkom fila pa prekrijte drugom korom. Ostavite da se malo stegne. Okruglim kalupom vadite krugove i ređajte na pleh.

Filom koji ste ostavili premažite svaku rusku kapu sa strane pa uvaljajte u kokos. Napravite glazuru pa stavite na vrh svakog kolača. a od bele čokolade pravite šare.