Ruske kape ili šubarice jedan su od onih starih klasičnih kolača koje rado jedemo na slavama. Kombinacija mekanog biskvita koji se topi u ustima i jednostavnog kremastog fila. Na sve to kokos i čokolada koji daju prefinjen ukus i izgled.
Možete napraviti i slanu vrstu šubarica za slavsko predjelo.
Sastojci:
Za 24 ruske kape
Kora
- 125 g putera ili margarina
- 250 g šećera
- 156 g kisele pavlake
- 2 jaja
- 1 punija kašičica sode bikarbone
- 235 g brašna
- 1/4 male kašičice soli
- 30 g kakao praha
- 150 ml kipuće vode
Fil
- 600 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 5 punijih kašika gustina ili brašna
- 200 g putera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade
- 30 ml ulja (2 velike kašike)
Ukrašavanje
- oko 40-50 grama bele čokolade
- 1 mala kašičica ulja
- 150 g kokosa
Priprema:
Umutite puter sa šećerom pa dodajte pavlaku. Nakon dodavanja svakog sastojka kratko mutite mikserom. Smesi dodajte jaja, pa brašno sa prstohvatom soli, zatim sodu i kakao. Dok mutite dodajte lagano kipuću vodu. Smesu pecite u velikom plehu odjednom ili u 2 manja. Izlijte smesu na pleh i lepo poravnajte. Pecite na 180 stepeni oko 15 min. Kada se kora ispeče podelite je na 2 dela, ukoliko ste pekli u velikom plehu.
Fil pripremamo tako što zagrejemo mleko (malo ostavite sa strane da razmutite gustin), dodamo šećer i vanilin šećer a potom čim provri i razmućen gustin. Fil ohladite pa u njemu razmutite puter sa malo ekstakta vanile. 1/3 fila ostavite sa strane za ukrašavanje.
Koru premažite ostatkom fila pa prekrijte drugom korom. Ostavite da se malo stegne. Okruglim kalupom vadite krugove i ređajte na pleh.
Filom koji ste ostavili premažite svaku rusku kapu sa strane pa uvaljajte u kokos. Napravite glazuru pa stavite na vrh svakog kolača. a od bele čokolade pravite šare.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom