Recept za ruske kape koje će oduševiti sve prisutne.

Ruske kape ili šubarice jedan su od onih starih klasičnih kolača koje rado jedemo na slavama. Kombinacija mekanog biskvita koji se topi u ustima i jednostavnog kremastog fila. Na sve to kokos i čokolada koji daju prefinjen ukus i izgled.
Možete napraviti i slanu vrstu šubarica za slavsko predjelo.
Sastojci:
Za 24 ruske kape
Kora
- 125 g putera ili margarina
- 250 g šećera
- 156 g kisele pavlake
- 2 jaja
- 1 punija kašičica sode bikarbone
- 235 g brašna
- 1/4 male kašičice soli
- 30 g kakao praha
- 150 ml kipuće vode
Fil
- 600 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 5 punijih kašika gustina ili brašna
- 200 g putera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade
- 30 ml ulja (2 velike kašike)
Ukrašavanje
- oko 40-50 grama bele čokolade
- 1 mala kašičica ulja
- 150 g kokosa
Priprema:
Umutite puter sa šećerom pa dodajte pavlaku. Nakon dodavanja svakog sastojka kratko mutite mikserom. Smesi dodajte jaja, pa brašno sa prstohvatom soli, zatim sodu i kakao. Dok mutite dodajte lagano kipuću vodu. Smesu pecite u velikom plehu odjednom ili u 2 manja. Izlijte smesu na pleh i lepo poravnajte. Pecite na 180 stepeni oko 15 min. Kada se kora ispeče podelite je na 2 dela, ukoliko ste pekli u velikom plehu.
Fil pripremamo tako što zagrejemo mleko (malo ostavite sa strane da razmutite gustin), dodamo šećer i vanilin šećer a potom čim provri i razmućen gustin. Fil ohladite pa u njemu razmutite puter sa malo ekstakta vanile. 1/3 fila ostavite sa strane za ukrašavanje.
Koru premažite ostatkom fila pa prekrijte drugom korom. Ostavite da se malo stegne. Okruglim kalupom vadite krugove i ređajte na pleh.
Filom koji ste ostavili premažite svaku rusku kapu sa strane pa uvaljajte u kokos. Napravite glazuru pa stavite na vrh svakog kolača. a od bele čokolade pravite šare.
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.