Gotovo da nema osobe koja ne voli da jede štrudle, posebno one sa džemom ili makom. Ovaj stari kolač koji su najviše pravile naše bake, vrlo se rado i danas pravi, ali mnogo manje jer nije baš tako lak za izradu. Bez obzira na sve to i imajući u vidu da nema ničeg boljeg od domaćeg, vreme koje potrošite na pravljenje ovog kolača vredno je rezulatata kojeg dobijate. Svi ljubiteljima ovog slatkog punjenog testa sigurno će se svideti recept ruskih domaćica za štrudlu od višanja koja će zbog premaza od oraha i belanaca biti ukusna kao nikada do sad.

Sastav:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 150 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • 50 g pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • vanilin šećer, so

Za premaz:

  • 100 g šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 belanca

Za punjenje:

  • 500-600 g višanja bez koštica
  • 2 kašike šećera
  • 50 g kukuruznog skoba

Priprema:

U brašno stavite maslac, rukom sve promešajte, dodajte prašak za pecivo, vanilin šečer, malo soli, pavlaku, žumanca, sve dobro promešajte, pa kada zamesite testo, zamotajte ga u foliju i ostavitu u fližideru da se hladi jedan sat. Za to vreme višnje procedite, zatim ih skuvajte sa šećerom, a onda jedan deo soka prelijte preko kukuruznog skroba, promešajte, pa preko višanja sipajte i njihov sok i kuvajte dok ne proključa 2-3 minuta, dodajte skrob i još malo ostavite na šporetu. Izvadite testo, podeliti ga na tri jednaka dela, razvijte ga, i po ivicama i sa jedne i druge strane ređajte višnje, pa krenite da ga uvijate prvo na jednu, a zatim na drugu stranu tako da dobijete od jednog testa duplu štrudlu. Postupak ponovite i sa druga dva dela.  Na kraju umutite belanca sa šećerom, sipajte orahe, izmešajte i sve to ravnomerno premažite preko štrudli. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta i poslužite ih kad se ohlade.