Ako želite da napravite neki tradicionalni desert koji svi vole onda pripremite štrudlu sa makom ili džemom. Čuvena makovnjača je uvek ukusnija kada je sami umesite umesto da kupujete. Sada na vrlo jednostavan način možete da je spremite i da obradujete ukućane, ali i goste.
Ako neko kojim slučajem ne voli štrudlu sa makom, napravite onda sa džemom. A svi znamo da je i domaći džem ukusniji od kupovnog, pa pročitajte naš recept za domaći džem od kajsije.
Sastojci:
Za testo:
- 25 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna
- 250 ml toplog mleka
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 550 g mekog brašna
Za premazivanje:
- 1 jaje
- mleko
Za fil sa makom:
- 200 g mlevenog maka
- 50 g griza
- 150 ml provrelog vrućeg mleka
Još:
- 3-4 kašike džema (za drugu štrudlu)
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte mleveni mak, griz, šećer i prelijte sa vrućim mlekom. Dobor promešajte i ostavite fil da se ohladi. U manju činiju stavite izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite kvasac da se aktivira (10-tak minuta). U veću činiju sipajte deo prosejanog brašna. Dodajte prstohvat soli, jaje, maslac i ostatak mleka, pa sastojke varjačom dobro izmešajte. Dodajte nadošao kvasac, i ostatak brašna, pa rukama umesite glatko testo. Oblikujte ga u loptu i ostavite pokrivenog u toploj postoriji 20 minuta. Zatim stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na dva jednaka dela, od kojeg ćete dobiti dve štrudle. Razvucite testo u pravougaonik i premažite jednu štrudlu sa filom sa makom, a drugu sa dzemom. Testo uvijte u štrudlu i stavite u tepsiju na koju ste stavili pek papir ili podmažite sa uljem i brašnom. Između testa stavite pek papir. Štrudle premažite sa umućenim jajetom i mlekom i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Kada štrudle porumene prekrijte ih folijom ili papirom za pečenje da ne izgore.
Vruće pečene štrudle isprskajte sa vodom i ostavite ih pokrivene da se ohlade. Kada se štrudle ohlade pospite preko njih šećer u prahu i isecite ih. Čuvajte ih u posudi sa poklopcem, kako bi duže ostale sveže.
Izvor: cooking.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus