Ovo je recept za sve početnice u kuvanju, a svaka domaćica treba da zna kako se sprema čuveno srpsko jelo - pasulj. U ovom receptu, nema mesa jer je posna varijanta, mada se obično stavlja komad nekog suvog mesa koji daje još bogatiji ukus ovom jelu. Ukoliko želite verziju sa suvim meso, pročitajte naš recept i za to.
Takođe, postoji verzija i zapečenog pasulja koji se zove prebranac, a njega obično služimo sa kobasica. Tako da ako još niste naučili vreme je da napravite popularno srpsko jelo. Pasulj je verovatno omiljenije jelo i od sarmi, ali i one su jedno od najboljih zimskih jela.
Sastojci:
- 400 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 1 paprika
- lovorov list
- nekoliko zrna bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Za zapršku:
- malo ulja
- 2 male glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica brašna
- malo začinske paprike
- biber, so
Priprema:
Pasulj dobro operite u par voda, a zatim kratko kuvajte i isperite. Nalijte hladnom vodom. Dodajte seckani crni luk i čenove belog luka, kao i lovorov list, zrna bibera, maslinovo ulje. Poklopite i stavite na tihu vatru da kuva dok se ne skuva.
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, pa kad se uprži dodajte seckan beli luk i mešajte da luk dobije blago krem boju. Dodajte i brašno, pa ubaciti začinsku papriku i odmah sipajte u pasulj. Posolite i dodajte biber. Na kraju dodajte i seckan peršunov list.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem