Ovo je recept za sve početnice u kuvanju, a svaka domaćica treba da zna kako se sprema čuveno srpsko jelo - pasulj. U ovom receptu, nema mesa jer je posna varijanta, mada se obično stavlja komad nekog suvog mesa koji daje još bogatiji ukus ovom jelu. Ukoliko želite verziju sa suvim meso, pročitajte naš recept i za to.
Takođe, postoji verzija i zapečenog pasulja koji se zove prebranac, a njega obično služimo sa kobasica. Tako da ako još niste naučili vreme je da napravite popularno srpsko jelo. Pasulj je verovatno omiljenije jelo i od sarmi, ali i one su jedno od najboljih zimskih jela.
Sastojci:
- 400 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 1 paprika
- lovorov list
- nekoliko zrna bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Za zapršku:
- malo ulja
- 2 male glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica brašna
- malo začinske paprike
- biber, so
Priprema:
Pasulj dobro operite u par voda, a zatim kratko kuvajte i isperite. Nalijte hladnom vodom. Dodajte seckani crni luk i čenove belog luka, kao i lovorov list, zrna bibera, maslinovo ulje. Poklopite i stavite na tihu vatru da kuva dok se ne skuva.
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, pa kad se uprži dodajte seckan beli luk i mešajte da luk dobije blago krem boju. Dodajte i brašno, pa ubaciti začinsku papriku i odmah sipajte u pasulj. Posolite i dodajte biber. Na kraju dodajte i seckan peršunov list.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus