Možda će vam zvučati komplikovano, ali jednostavno se priprema.
Potrebno nam je:
Testo:
- 1/2 l mlakog mleka
- pola paketića kvasca
- pola praška za pecivo
- 1 kašika soli
- 1 kašikica šećera
- 3 žumanca
- 1 šolja (2 dcl) ulja
- 700 gr mekog brašna
Na testo:
- 200 gr margarina
Fil:
- 1/2 kg svežeg ili mladog sira
- 2 vrhom pune kašike kajmaka
- 2 jajeta
- 1 kašikica soli
Premazivanje:
- 3 belanca
Priprema:
Mleko zagrejemo da bude mlako, niti hladno, niti da peče (podrazumeva test čistim prstom u mleko). Izmrvimo kvasac u mleko i pospemo šećerom. Ostavimo ga da nadodje. Za to vreme pomešamo u brašno prašak za pecivo i so. Na brašno sipamo nadošli kvasac i na to dodamo žumanca. Malo viljuškom pomešamo žumanca u mleko. To sve blago izmešamo varjačom i na kraju dodamo ulje.
Sad vadimo alat iz ormara – mikser i nastavak za testo (onaj spiralni).
Prvo mutimo polako, dok se ne sjedine sastojci, posle pojačamo brzinu i mutimo dok ne bude skroz glatko. U ovoj fazi ne ostavljamo testo da raste, nego ga malo pospemo brašnom i izvadimo na brašnom posutu dasku. Tu ga razijemo na 1 cm debljine. Margarin iz frižidera narendamo preko testa, testo zamotamo u rolnu i sad ga ostavimo pola sata prekrivenog krpom da miruje i naraste.
Kada je naraslo, podelimo ga na tri dela. Svaki deo razvijemo tako da dobijemo štrudlu dužine tepsije. Razvijeno testo premažemo filom, koji smo spremili od sira, kajmaka, soli i jaja (a trebalo nam je čitavih pet minuta), tako što smo sve pomešali i mikserom dobro umutili (ovaj put obični dodaci za mikser). Tako premazano, uvijemo u štrudlu i stavimo u nauljenu tepsiju na koju smo stavili i papir za pečenje.
Pripremljene štrudle premažemo belancem koje smo blago umutili. Rernu ugrejemo na maksimum, stavimo štrudle da se peku, smanjimo temperaturu na 200˚C. Pečemo štrudle nekih 45 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem