Kada dođemo kod bake uvek je kuća mirisala na domaće kolače koje smo svi voleli. Nju nikada nije mrzelo da mesi ili da nam sprema omiljeno jelo. Zato sada i vi naučite da pripremite kolač sa mekanim testom i laganim filom koje italijanske bake često spremaju svojim unucima. 

Ovaj kolač po ukusu može da parira vanilicama, oblandama, orasnicama, štrudli sa makom...

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 400 ml mleka
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • rendana kora limuna
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašika brašna
  • 20 g putera

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Kada postanu skoro bela dodajte ulje i mleko. Nastavite da mutite dok ne sjedinite sve. U tu smesu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i dobro promešajte. Sipajte u pleh obložen pek papirom i lepo rasporedite. Pecite na 200°C nekih 20 minuta. Urolajte koru i ostavite tako 20 minuta. 

U mleko dodajte sve sastojke za fil, sem putera i lepo promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Na kraju dodajte puter i kuvajte dok on ne omekša. Izrežite testo na 8 pravouganika, pa onda filujte. Urolajte i ostavite u frižideru da se ohladi nekih 30 minuta. Pospite šećerom u prahu.