Kada dođemo kod bake uvek je kuća mirisala na domaće kolače koje smo svi voleli. Nju nikada nije mrzelo da mesi ili da nam sprema omiljeno jelo. Zato sada i vi naučite da pripremite kolač sa mekanim testom i laganim filom koje italijanske bake često spremaju svojim unucima.
Ovaj kolač po ukusu može da parira vanilicama, oblandama, orasnicama, štrudli sa makom...
Sastojci:
- 4 jajeta
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mleka
- 8 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 400 ml mleka
- 1 žumance
- 50 g šećera
- rendana kora limuna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašika brašna
- 20 g putera
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Kada postanu skoro bela dodajte ulje i mleko. Nastavite da mutite dok ne sjedinite sve. U tu smesu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i dobro promešajte. Sipajte u pleh obložen pek papirom i lepo rasporedite. Pecite na 200°C nekih 20 minuta. Urolajte koru i ostavite tako 20 minuta.
U mleko dodajte sve sastojke za fil, sem putera i lepo promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Na kraju dodajte puter i kuvajte dok on ne omekša. Izrežite testo na 8 pravouganika, pa onda filujte. Urolajte i ostavite u frižideru da se ohladi nekih 30 minuta. Pospite šećerom u prahu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus