Obradujte sebe i ukućane starinskim receptom za slatkiš čije se testo pravi od brašna i svinjske masti, pa se onda stavlja da se stegne kako biste jedan deo kasnije mogli da izrendate i dobijete krambl ili sipkavo testo. Za fil iskoristite koji god pekmez ili džem imate kod kuće.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 200 g svinjske masti
- 2 žumanca
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
Fil:
- 400 g pekmeza ili džema od šljiva
Priprema:
U glatko brašno prstima umešajte hladnu svinjsku mast da se stvori mrvičasta smesa. Zatim dodajte žumanca, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umesite glatko testo i umotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na pola sata da se malo stegne.
za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Podelite testo na dva dela i prvi deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije veličine pleha u kom ćete peći. Pleh blago nauljite i pobrašnjavite. Stavite razvaljano testo u pleh za pečenje pa premažite celom količinom pekmeza. Uzmite drugu polovinu testa i narendajte na krupno rende preko namazanog pekmeza. Rasporedite rendano testo svuda otprilike jednako. Pecite oko 40 minuta, gotova je kad dobije zlatnožutu boju.
Pre sečenja dobro ohladite i pospite šećerom u prahu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus