Obradujte sebe i ukućane starinskim receptom za slatkiš čije se testo pravi od brašna i svinjske masti, pa se onda stavlja da se stegne kako biste jedan deo kasnije mogli da izrendate i dobijete krambl ili sipkavo testo. Za fil iskoristite koji god pekmez ili džem imate kod kuće.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 200 g svinjske masti
- 2 žumanca
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
Fil:
- 400 g pekmeza ili džema od šljiva
Priprema:
U glatko brašno prstima umešajte hladnu svinjsku mast da se stvori mrvičasta smesa. Zatim dodajte žumanca, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umesite glatko testo i umotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na pola sata da se malo stegne.
za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Podelite testo na dva dela i prvi deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije veličine pleha u kom ćete peći. Pleh blago nauljite i pobrašnjavite. Stavite razvaljano testo u pleh za pečenje pa premažite celom količinom pekmeza. Uzmite drugu polovinu testa i narendajte na krupno rende preko namazanog pekmeza. Rasporedite rendano testo svuda otprilike jednako. Pecite oko 40 minuta, gotova je kad dobije zlatnožutu boju.
Pre sečenja dobro ohladite i pospite šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem