Obradujte sebe i ukućane starinskim receptom za slatkiš čije se testo pravi od brašna i svinjske masti, pa se onda stavlja da se stegne kako biste jedan deo kasnije mogli da izrendate i dobijete krambl ili sipkavo testo. Za fil iskoristite koji god pekmez ili džem imate kod kuće.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g svinjske masti
  • 2 žumanca
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Fil:

  • 400 g pekmeza ili džema od šljiva

Priprema:

U glatko brašno prstima umešajte hladnu svinjsku mast da se stvori mrvičasta smesa. Zatim dodajte žumanca, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umesite glatko testo i umotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na pola sata da se malo stegne.

za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Podelite testo na dva dela i prvi deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije veličine pleha u kom ćete peći. Pleh blago nauljite i pobrašnjavite. Stavite razvaljano testo u pleh za pečenje pa premažite celom količinom pekmeza. Uzmite drugu polovinu testa i narendajte na krupno rende preko namazanog pekmeza. Rasporedite rendano testo svuda otprilike jednako. Pecite oko 40 minuta, gotova je kad dobije zlatnožutu boju.

Pre sečenja dobro ohladite i pospite šećerom u prahu.