Ako volite kolače sa šećernim sirupom, kao što su baklave, tulumbe, kadaif onda ovu poslasticu morate da probate. Basbousa je tradicionalni kolač sa Bliskog istoka koji se pravi od griza i kokosa. Poslužite ga sa kafom ili čajem.
Za ovaj kolač vam ne treba puno vremena samo sjedinite sastojke i ispečete. Uživajte u vikendu i posle ručka počastite sebe i porodicu fenomenalnim slatkišem.
Sastojci:
- 320 g griza
- 1/2 šoljice putera
- 1 kašika meda
- 120 g šećera
- 100 ml jogurta
- 6 g praška za peciva
- 50 g kokosa
- 1/2 kašike tahinija
Za sirup:
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica vode
- 1 kašičica limunovog soka
- 2 kašike meda
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- bademi
Priprema:
Pomešajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos, pa dobro sjedinite. Istopite puter, a zatim dodajte med i ostavite još malo na šporetu. Pomešajte med i puter sa ostalim sastojcima, pa sipajte jogurt. Sve dobro sjedinite. Kalup prečnika 30 cm premažite tahinijem i puterom, pa sipajte smesu. Na vrh stavite bademe. Pecite na 200°C oko 30 minuta.
Za to vreme napravite sirup. U šerpi pomešajte sve sastojke za sirup i ostavite da proključa. Zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Prelijte kolač sirup, pa ga vratite u isključenu rernu još nekih 5-10 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem