Ako volite kolače sa šećernim sirupom, kao što su baklave, tulumbe, kadaif onda ovu poslasticu morate da probate. Basbousa je tradicionalni kolač sa Bliskog istoka koji se pravi od griza i kokosa. Poslužite ga sa kafom ili čajem. 

Za ovaj kolač vam ne treba puno vremena samo sjedinite sastojke i ispečete. Uživajte u vikendu i posle ručka počastite sebe i porodicu fenomenalnim slatkišem. 

Sastojci:

  • 320 g griza
  • 1/2 šoljice putera 
  • 1 kašika meda 
  • 120 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 6 g praška za peciva
  • 50 g kokosa
  • 1/2 kašike tahinija

Za sirup:

  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica vode
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za dekoraciju:

  • bademi

Priprema:

Pomešajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos, pa dobro sjedinite. Istopite puter, a zatim dodajte med i ostavite još malo na šporetu. Pomešajte med i puter sa ostalim sastojcima, pa sipajte jogurt. Sve dobro sjedinite. Kalup prečnika 30 cm premažite tahinijem i puterom, pa sipajte smesu. Na vrh stavite bademe. Pecite na 200°C oko 30 minuta. 

Za to vreme napravite sirup. U šerpi pomešajte sve sastojke za sirup i ostavite da proključa. Zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Prelijte kolač sirup, pa ga vratite u isključenu rernu još nekih 5-10 minuta.